![]() |
To czy znamy metodologię to też może być dyskusyjne ...
Jaka firma zdradzi swoje metody badawcze ?? Totalna bzdura - jeśli te metody są jeszcze tak skopane to tym bardziej by się nikt o tym nie dowiedział. To tak samo jak wyborcza napisze "wiemy, że na Wiśle połowa kibiców to narkomani" :) |
Oczywiście te metody nie są do końca jasne. Ja zinterpretowałem je w powyższy sposób. Dlatego, aby nie zaogniać dyskusji trzeba podejść do tych wyników z dystansem mając na uwadze niejasną metodologie ich uzyskania.
|
http://ekstraklasa24.com/index.php?o...-na-stadionach
Sejm przegłosował kontrowersyjną ustawę o organizacji impres masowych...będzie można sprzedawać alkohol na stadionach |
Cytat:
Niemniej lepszy rydz, niż nic. A jak kluby to dobrze rozegrają, można zarobić dodatkowe pieniądze. I to niemało. |
Cytat:
|
Cytat:
Cytat:
Krótko mówiąc, piłka nożna jest w Polsce bardzo popularna. Niestety chodzenie na mecze nie jest modne, większość Polaków zapewne uważa je za niebezpieczne - stąd też słaba frekwencja na stadionach... Ten stan rzeczy zapewne się znacząco zmieni po Euro 2012 i tu pojawia się ogromna szansa dla klubów, które mogą dokonać wielkiego skoku w przychodach do budżetu a to przełoży się na pewno na poziom sportowy. |
Nie zrozumcie mnie zle - jak chcecie to w to wierzcie :-)
Trudno tak wnioskowac ilu jest kibicow po ogladalnosci meczu na MS, bo tak od swieta to w Polsce o ile sie nie myle rozne dyscypliny maja ni z tad ni z owad masy kibicow jak skoki narciarskie czy pilka reczna. Ja tylko ostrzegam, ze ktos tu wciska jakis B.S. W ogole to ciekawe czym sie ta firma zajmuje tak na co dzien bo moze to by cos wyjasnilo. Pierwszy raz o niej slysze a tu nagle we wszystkich newsach w Polsce. PS Jakby Wisla miala 6.5 miliona kibicow, niezaleznie od tego jak bardzo zaangazowanych, to bylaby marketingowa potega, a wislackie strony musialyby byc przeciazone :) Cupial na pewno by wiedzial, ze ma 6.5 miliona klientow na gadzety itp, ale mysle ze jak zobaczyli ten ranking w dziale marketingu Wisly to popukali sie w glowy. |
Mam pytanie do Legionistów, czy aby Słowacy z Muchą włącznie, nie przegięli trochę pały w swojej lekceważącej ocenie waszego klubu i marnych przez ten fakt szans Muchy na grę w kadrze słowackiej ? -
Cytat:
|
Ja mysle ,ze najlepszym interesem w kwestii bramkarzy jaki Wisła mogłaby zrobić to zatrudnićDowhania z Legii.Zapewne jest to mało realne ,ale chyba nikt nie ma wątpliwości ,że jest to prawdziwy fachowiec i zasługuje na każdą pensje.
|
Ogladaliscie dzis Cafe Futbol? Nie wiem czy sie nie przeslyszalem ale Stawowy mial byc naszym trenerem podobno.
|
Byly takie pogłoski na przełomie listopada i grudnia...
|
chodzilo o moment gdy Wisla szukala trenera i naszlo na Skorze .... wtedy Arka spadala do 2 ligi i Stawowy odmowil nam i zostal w drukArce
|
Cytat:
|
Ja osobiście nie wierzę w ani jedno słowo Stawowego.
Bardzo mało prawdopodobne wydaje mi się, że Wisła mu złożyła ofertę. |
WILU TS
Niestety, ale są to słowa Muchy aktualne, wypowiedziane teraz po jego powrocie z kadry w lutym 2009. Owszem Mucha jest drugim bramkarzem kadry słowackiej a chodzi tutaj o to, że trener kadry powiedział mu, że aby być nr. 1 w bramce słowackiej, musi zmienić klub Legia Warszawa na lepszy. Sęk właśnie w tym, że ich pierwszy bramkarz Stefan Sanecky gra w Ankaraspor Kulübü w Turcji i dla Słowaków Legia Warszawa jest nieakceptowalna w porównaniu z tym tureckim nonamem. Jak dla mnie skandaliczna wypowiedź tak Muchy, jak i ocena Legii przez Słowaków. Tu masz linka do wczorajszej wypowiedzi Muchy , bezpośrednio dla serwisu Legia. com. - a więc nie ma mowy o nieporozumieniu lub przekręcie medialnym przez jakiś złośliwych dziennikarzy. http://www.legia.com.pl/pl/24270,Muc...a_Polonia.html Ps. tomaszek67 myślę, że nie do końca, gdyż w kadrze słowackiej, gra wielu piłkarzy z ligii choćby słowackiej i trudno tu uznawać tę ligę za zdecydowanie lepszą od naszej. Napewno należy założyć, że Słowacy uważaja naszą ligę za nic nie wartą, ale to nie zmienia faktu, że przesadzają w ubliżaniu bezpośrednio Legii, gdyż Mucha gra właśnie w Legii a nie w innym polskim klubie. Może Legionistów to nie wkurzyło , ale mnie tak i bardzo bym chciał aby w najbliższych pucharach dostać w losowaniu ich mistrza za rywala i przekonać się, kto jest lepszy. Ps Marszałek W końcu nasi bramkarze trafiają do lepszych lig z naszej ligi, nieprawdaż ? A swoją drogą nie wmawiaj mi, że słowacka liga jest lepsza od naszej. Wróćmy do ligi tureckiej. Wisła puknęła Trabsonspor a Szymek był tam znacznie większą gwiazdą , niż swego czasu w Wiśle . Tam są tylko Galatasaray i Fenerbachce i być może Besiktas, choć ostatni ich blamaż z Liverpoolem ( 0:8 w LM ) był odpowiedzią, że poza dwoma tam klubami, reszta jest napewno na poziomie naszej ligi i raczej poniżej Wisły Kraków ( tam tylko lepiej płacą) . Podobnie w innych ligach naszego rejonu. Po dwa lub trzy zespoły z topu i reszta ligi daleko za nimi. Ja rozumiem Ligi rzeczywiście nas dystansujące, ale nie przesadzajmy ze Słowakami czy nawet Turkami, a zwłaszcza nonamem, w którym gra 1 bramkarz Słowacji. |
a może chodzi nie o samą Legię, a zespoły, przeciwko którym gra. Dopiero wtedy będzie mieć miejsce w kadrze, gdy zmieni Legię na inny klub (== inna liga), bo wtedy będzie mógł grać przeciwko lepszym zespołom).
|
Cytat:
|
Jeszcze raz odnośnie rankingu kibiców. Liczba jest przesadzona i nie ma co sobie nią głowy zawracać, w moim odczuciu ważniejsze jest co innego. Mianowicie to, że było, nie było Wisłę dostrzeżono poza granicami Polski co dowodzi że jest to zdecydowanie najpopularniejszy klub z Polski.
Cytat:
Do Stawowego przymiarki były. O ile się nie mylę to nawet SKWK pisało list "Nie dla Stawowego" do zarządu... |
Kocie.
A w jakich to lepszych ligach grają nasi bramkarze? Włochy,Anglia,Hiszpania,Szkocja?, oni tam się po czołach kopią,vide dzisiejsze derby Glesgow,silna liga to to nie jest. Co najwyżej porównywalna z naszą. Co do Turcji. Własnie o to chodzi, że tam są 3 mocne kluby, które coś w Europie znaczą. To znaczy grają regularnie w europejskich pucharach. Więc nawet jak ktoś gra w zespole no name tamtej ligi, to 6 razy co najmniej w sezonie gra przeciwko dobrym klubom. Czyż nie? dla porównania, w naszej lidze Mucha grając w Legii, z jakimi to silnymi zespołami ma przyjemność się wykazywać?Wisła oraz Legia bynajmniej nie jest na poziomie Fenerbache czy Galatasaray, i nawet Besiktasu. My jestesmy średniakami aspirującymi do miana średnio dobrych klubów Europy. Poza tym sam piszesz, że w Turcji poza wymienioną przez Ciebie trójką, inne zespoły są słabsze od Wisły, ale lepiej tam się płaci. No to skoro tam płaci się w średnich zespołach tyle co w naszym najlepszym, to raczej lepsi gracze grają tam,nie tu. Kasa przyciaga. Ot logika chyba prosta. To, że my kiedyś w czasach legendarnych lepiej kopnelismy piłkę od niewiernych z nad Bosforu nie znaczy,że od nich lepsi jestesmy. To tak jakbym napisał, że jestesmy słabsi od Ziliny, bo ta pokonała Aston Villę, a Villa kiedyś pokonała MU,więc proste, że lepsza jest Zilina. O taką logikę opierasz to, że jestesmy lepsi od średnich Turasów. Dość naciąganie to chyba, przyznasz. Nasza liga nad Słowacką ma tą przewagę, że w TV jest pokazywana. Ja całkowicie rozumiem trenera, który tak a nie inaczej radził Musze. Kiedy to nasz zespół pokonał czołowy zespół z Premier League? Tak dawno, że Mila już zdążył do Polski wrócic. |
A ja przestałem żyć złudą. Teraz od polskiej ligi są silniejsze ukraińska, turecka, szkocka, duńska, a nawet austriacka. Jesteśmy w dupie ze szkoleniem i funduszami, więc po prostu nie możemy być od nich lepsi.
|
Marszałek.
Oglądałem mecz z Aston Villą i tam grały jej rezerwy, gdyż oni już mieli awans w kieszeni. Ale choćbyś nie wiem, jakie argumenty mi tu przytaczał, to nie przesadzaj z tym samobiczowaniem. Ja tylko twierdzę, że rożnica między jakimś tam tureckim nonamem a Wisłą Kraków, jest na korzyść Wisły. Nie przypominam sobie, żeby Wisła dostała od luminarzy piłkarskich, takie baty, jak Beskitas. Brakło nam tylko awansu do LM, choć z PAO wyrąbał nas sędzia i Cupiał nie kombinuje u nas w lidze czy w pucharach, jak inni z sędziami. Co nie zmienia faktu, że ja także uważam naszą ligę za bardzo słabą i liczę, że po ME 2012 i takich sponsorach , jak Solorz i kolejni ją zasilający, nasza liga dla takich Słowaków będzie drogą ich awansu sportowego a taka , jak turecka przestanie być już lepsza w wydaniu, nawet tych ich topowych zespołów. A swoją drogą może powiesz mi kiedy ostatnio Słowacja, od powstania w 1992 roku, grała w MŚ czy ME, bo jakoś nie pamiętam ? A jeśli na podstawie jednorazowego wyskoku Petrzałki, chcesz mi udowodnić, jej wyższość nad Wisłą, to tego nie przyjmę do wiadomości, choćbyś nie wiem, jakie argumenty stosował. |
ja tam żalu do Muchy za jego wypowiedz nie mam.
Nie są to jego słowa, to po pierwsze. A pod drugie jest to szczery facet, co ma w sercu to i na języku, nie owija w bawełnę. Już nie raz przecież mówił, że ma ambicję aby grać w silniejszych ligach. Mi się takie podejście podoba. Nie chce stać w miejscu, lecz chce się dalej rozwijać. A skorzysta tez na tym i Legia, biorąc za niego pewnie ładną sumkę. |
Ja tam się zgadzam z kotem. Nie chodzi tu konkretnie o jakiś zespół (czyt.Legia) ,ale o cało ligę ! Jak dla mnie mówienie ,że bramkarz Legii (bądz ,co bądz od lat czołowej polskiej drużyny),który prezentuje naprawdę bardzo dobrą formę, nie ma szans na bronienie w pierwszej jedenastce , (podczas gdy numerem jeden jest bramkarz z podrzędnego klubu tureckiego) jest poprostu śmieszne i niedorzeczne.Szczególnie ,że mówią to Słowacy ,którzy piłkarsko nie są wcale od nas lepsi !
|
Cytat:
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
|
Z drugiej strony u nas też się mówiło(nie od dziś) że byłoby dobrze gdyby Boruc trafił do lepszego kluby.
Gdybyśmy mieli bramkarza regularnie grającego w dobrym klubie europejskim ,to i najprawdopodobniej on by grał w reprezentacji . PS . Też uważam że jesteśmy lepsi ,nie uniżajmy się tak już :P |
Coraz więcej klubów planuje wzrost swoich budżetów w nadchodzących sezonach. Szykują się naprawdę tłuste lata w polskiej piłce klubowej.
Tu mamy ciekawą opinię nowego (już?) inwestora Lechii, Andrzeja Kuchara: Cytat:
Wcześniej o swoich planach informował Lech. W tym roku ma budżet w wysokości 45 mln zł. W 2010 może to już być 70-80 mln zł. Legia mająca teraz 48 mln zł budżetu chce go podwoić do 2012 - a dokładniej zwiększyć przychody do 100 mln - i przy okazji wejść na giełdę, choć ostatnio mówi się, że się to opóźni. Bardzo ciekawie to wszystko wygląda. Szkoda, że nie słychać o żadnych planach Wisły na najbliższe sezony. Mimo wszystko jestem pewien, że będziemy w ścisłej czołówce ligi jeśli chodzi o możliwości finansowe. Chce zwrócić jednak uwagę na to, że chyba brakuje nam jakiejś sensownej strategii na najbliższe lata bo nic się w tej kwestii nie mówi a potencjał się marnuje... |
Cytat:
http://www.evertiq.pl/news/636 |
Cytat:
Zdaje się, że Lech formalnie nie jest własnością Amiki ale innej spółki. |
|
Właściwie, kiedyś zastanawiałem się, za co tak Wielkopolanie nie lubią tej Legii - Powninno być przcież na odwrót ( odebranie mistrza na rzecz Lecha w 93).
|
Co za bzdury. Owszem, jest coraz lepszy klimat dla piłki, zaczynamy stopniowo piąć się do przodu. W mojej ocenie nadchodzi okres, kiedy już nie będziemy się cofać, a bardzo powoli zaczniemy zbliżać się do piłkarskiej Europy.
Ale ten postęp będzie wynikał z faktu, że u nas jest Euro 2012, a w Europie Zachodniej kryzys będzie poważniejszy. Co nie znaczy, że u nas kryzysu nie ma. Dlatego nie wierzę w budżety rzędu 25-30 mln €, to są totalne bzdury. |
Smuda wciąż marzy o Bundeslidze !!
Trener Lecha mówi, że cały czas dostaje różne propozycje pracy, ale tak naprawdę tylko oferta z naprawdę dobrego klubu Bundesligi mogłaby spowodować jego odejście z Poznania. - Są różne propozycje, ale cokolwiek zmieniłaby tylko jedna, która zawsze tkwiła mi w głowie - Bundesliga. Musiałaby to jednak być oferta, przy której każdy mi powie: "Tego nie możesz odrzucić" - mówi. - Myślę bowiem, że można zrobić Bundesligę w Poznaniu.http://www.sport.pl/pilka/1,65050,62...undeslige.html |
Cytat:
* budżety w sezonie 2006/07 wg money.pl: - Wisła 25 mln zł - Legia 24 mln zł - Lech 14 mln zł * budżety w sezonie obecnym wg "Polski" - Wisła 42 mln zł - Legia 48 mln zł - Lech (budżet na rok 2009 - inny okres rozliczeniowy) 45 mln zł Moim zdaniem uwzględniając ostatnie lata my się wcale nie cofaliśmy tylko inni rozwijali się szybciej niż my i to nie tylko najbogatsze ligi zachodnioeuropejskie, ale też takie ligi jak rosyjska, ukraińska czy rumuńska. Teraz ta tendencja znacząco się zmieni ale nie będzie to następowało powoli jaki piszesz tylko w ciągu 5-10 lat dokonamy dużego skoku do przodu. Inna sprawa to to, że budżet rzędu 25-30 mln € to nie jest tak dużo na warunki europejskie. Startu w Lidze Mistrzów nam tak kasa nie zapewni... Cytat:
Wisła już od paru lat na siebie zarabia, przekazując prawdopodobnie zarazem część przychodów Cupiałowi. Lech potrafił sobie zdobyć rzeszę sposnorów i zrobił bardzo duże postępy w marketingu, dzięki czemu na ich stadion przychodzą tłumy kibiców. Po prostu zaradność wreszcie wkracza do polskich klubów i żadne defetystyczne myślenie nie może temu zaprzeczyć. |
Jeden myśli. że obalił Komunizm a czytać do końca nie umie, drugi czeka propozycję z Bundesligi, zawodowej ligę w piłce nożnej i miałby trenować tam jeden z zespołów:), a kolejni w czasach,gdzie kasy zwyczajnie nie ma na nic ogłaszają ,że będą łądować grube miliony euro w piłkę:). Kto naiwny ten uwierzy. Tutaj chyba klimat jest sprzyjający dla takich Lolków, którzy po ziemi nie stąpają,a w swojej bucie wynikającej z braku wiedzy,obycia, myślą,że mogą nie wiadomo co.
|
[quote=Raphael;675171]Żadne bzdury. Wystarczy chociażby przeanalizować sobie tempo wzrostu budżetów Wisły, Legii i Lecha w ostatnich latach* i uwzględnić postępujące ulepszenia w infrastrukturze stadionowej oraz korzyści płynące z organizacji Euro żeby sporządzić takie prognozy.
* budżety w sezonie 2006/07 wg money.pl: - Wisła 25 mln zł - Legia 24 mln zł - Lech 14 mln zł * budżety w sezonie obecnym wg "Polski" - Wisła 42 mln zł - Legia 48 mln zł - Lech (budżet na rok 2009 - inny okres rozliczeniowy) 45 mln zł quote] Te budżety to nie wiem skąd wzięte. Tak na oko - to Lech - owszem poszedł do góry - lepsi gracze, szerszy skład - więc budżet musi być większy niż był - aczkolwiek czy na tyle zeby aż był potrojony? Legia - może ciut lepszy skład - budżet x2??? Wisła - słabsza paka i jaki tu wzrost? Jeśli powiedzmy płace są na poziomie ok.15 mln, a budżet (czyli przychody?) jest rzeczywiście 42mln to proszę - niech mnie ktoś uświadomi na co niby idzie te 27mln zlotych? Co do tych 25-30mln euro to jest jeszcze pytanie czy euro będzie po 3,2zł (i wtedy bym uwierzył) czy po 5zł. (wtedy to sorry). |
[quote=arti;675194]
Cytat:
|
| Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 14:42. |
Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl