Forum Kibiców Wisły Kraków

Forum Kibiców Wisły Kraków (https://forumwisly.pl/index.php)
-   Wisła Kraków - piłka nożna (https://forumwisly.pl/forumdisplay.php?f=5)
-   -   Zabawy statystyką, czyli czy możliwe jest ... (https://forumwisly.pl/showthread.php?t=9596)

wolfy 24.04.2024 16:35

Cytat:

Pierwotnie napisane przez tommiyacht (Post 1621371)
no to my chyba od pierwszego meczu tego pucharu

Nie, my po prostu jesteśmy słabi. Straty punktów zaczęły się w tym sezonie od pierwszego meczu :>

Patryko 24.04.2024 18:58

No i Arka zaliczyła pierwsze potknięcie. Szkoda tego meczu wczoraj :(

Jaroo1 24.04.2024 19:05

Tak, gdybyśmy na farcie wygrali to już mieliśmy autostradę do gonienia Arki hehehehe

Awans jest wazny ale też takie wmawianie sobie na siłę z tygodnia na tydzień, ze teraz to się uda. Nie ma sensu. Jesteśmy przez JK ciency i trzeba też jakoś swoje miejsce w szeregu znać, zamiast sobie robić głupie nadzieje. Walczymy góra o top 3 jeśli dobrze pójdzie, jeśli pójdzie gorzej to o top6, a jak pójdzie bardzo źle to nawet top6 nie będzie.

Udawać, że jest dobrze, na siłę sobie wmawiać i cały czas zakłamywać obraz Wisły jest bez sensu, bo to też działa na szkodę klubu. My na siłę nie chciejmy mieć miejsc za słabą grę, my po prsotu grajmy dobrze i wtedy te miejsca przyjdą same.

wolfy 24.04.2024 20:05

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Patryko (Post 1621393)

Właśnie wróciłem do domu i zobaczyłem wynik. Finisz sezonu zaczyna się na dobre!
Ciekawi mnie czy puknie ich Resovia.

SlawekS 25.04.2024 01:46

Co do pucharu - nasi będą tak zmotywowani że wyjdą na miękkich nogach i skończy się jak z Puszczą w barażach. No chyba że Pogoń też pampersy na mecz założy

Karherop 25.04.2024 08:44

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Patryko (Post 1621393)

Wygrywamy 1 na 5 spotkań ktos się jeszcze emocjonuje Arka....

Jedyne na czym mi zależy to aby nie potraktowali meczu w 34 kolejce z gieksa jak sparing

Tymczasem dzisiaj być może wypadniemy ze strefy barazowej i wylądujemy na 8 miejscu.

Nie dziwię się ciszy medialnej JK...

krysztal 25.04.2024 08:52

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Karherop (Post 1621446)
Wygrywamy 1 na 5 spotkań ktos się jeszcze emocjonuje Arka....

Jedyne na czym mi zależy to aby nie potraktowali meczu w 34 kolejce z gieksa jak sparing

Tymczasem dzisiaj być może wypadniemy ze strefy barazowej i wylądujemy na 8 miejscu.

Nie dziwię się ciszy medialnej JK...

Na 8 to może nie ale 6-7 całkiem realne.Chyba w tej chwili lepiej aby Katowice wygrały z Łęczną.

ciacho 25.04.2024 16:28

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Jaroo1 (Post 1621394)
...

Awans jest wazny ale też takie wmawianie sobie na siłę z tygodnia na tydzień, ze teraz to się uda. Nie ma sensu. Jesteśmy przez JK ciency i trzeba też jakoś swoje miejsce w szeregu znać, zamiast sobie robić głupie nadzieje. Walczymy góra o top 3 jeśli dobrze pójdzie, jeśli pójdzie gorzej to o top6, a jak pójdzie bardzo źle to nawet top6 nie będzie.

....

Skąd ja to znam? A no tak. Z sezonu spadkowego.

Karherop 25.04.2024 21:05

Cytat:

Pierwotnie napisane przez krysztal (Post 1621449)
Na 8 to może nie ale 6-7 całkiem realne.Chyba w tej chwili lepiej aby Katowice wygrały z Łęczną.

Nie wiem na jakiej podstawie lepsza ma być wygrana gieksy niż remis w tym meczu.

wolfy 25.04.2024 21:39

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Karherop (Post 1621506)
Nie wiem na jakiej podstawie lepsza ma być wygrana gieksy niż remis w tym meczu.

Na żadnej. Najlepsze w meczach top 8 są remisy, z dolną połówką lepiej żeby wygrywały drużyny słabsze. Ale taki remis Motoru z Chrobrym też nie jest zły.

ciacho 25.04.2024 22:15

Znów praktycznie wszyscy zagrali dla nas, a my jak zwykle jak ci ostatni frajerzy. Ten klub jest przyklęty.

Karherop 25.04.2024 22:26

Przeciez odrobiliśmy punkt do 2 miejsca, więc o co chodzi :>

nero 25.04.2024 22:34

Mamy zajebisty terminarz, który oczywiście jak zawsze koncertowo s.......imy.
Gramy z Podbeskidziem - 17 miejsce, Sosnowcem - 18 miejsce i z Termalicą 14 miejsce.
Oprócz tego mamy GKS Katowice i Lechię Gdańsk.
Przecież tu jak nic powinny być 3 zwycięstwa na lajcie, walka o wszystko z GKS Katowice, z Lechią może być w czape i tym sposobem elegancko zajmujemy 3 miejsce.
Ale to trzeba umieć grać w piłkę.

wolfy 26.04.2024 00:10

Cytat:

Miałem taki suchar rzucić po naszym meczu z Resovią, ale nie byłem w nastroju. Przy czym nie dopisywałbym Arce trzech punktów również w następnym meczu. Może się okazać że groźba rękoczynów to jednak świetny motywator. Tak tylko tutaj bez związku z naszą sytuacją rzucam :>

For_FuN_ 26.04.2024 00:27

Cytat:

Pierwotnie napisane przez FraMat (Post 1621334)
Ale czy któryś z nich myśli, że w tym finale mają jakiekolwiek szanse, żeby to Pogoń nie zaaplikowała im 3-4 bramek i totalnie ich nie ośmieszyła?
Musieli by wznieść się na wyżyny umiejętności, agresji, samozaparcia, przekroczyć 100% wydolności, żeby do czegoś takiego nie doszło.

Pogoń będzie odpoczywała w meczu z Jagą, bo finał jest meczem sezonu dla nich. Tam zobaczymy wszystko i pewnie najlepszą wersję paprykarzy. Oglądając Pogoń to daję nam może 10% szans, ale nie obstawiam też totalnych batów, bo jednak to jest jeden mecz i nikt nie będzie się zabijał o kolejne gole mając np. 2 : 0.

TommyTSW 26.04.2024 09:14

Cytat:

Pierwotnie napisane przez For_FuN_ (Post 1621522)
Pogoń będzie odpoczywała w meczu z Jagą, bo finał jest meczem sezonu dla nich. Tam zobaczymy wszystko i pewnie najlepszą wersję paprykarzy. Oglądając Pogoń to daję nam może 10% szans, ale nie obstawiam też totalnych batów, bo jednak to jest jeden mecz i nikt nie będzie się zabijał o kolejne gole mając np. 2 : 0.

Ale którą Pogoń?Bo chyba nie z ostatniego meczu z Piastem ;D Jak zagrają tak na Narodowym, a My niewątpliwie zobaczymy najlepszą wersję obecnej Wisły to puchar mamy w kieszeni.

krysztal 26.04.2024 09:46

Cytat:

Na takiej żeby udało się na jakikolwiek dystans oderwać od peletonu z miejsc 6-9.Chyba że znowu chcemy sprawdzać czy nasi nie obsrają się po łopatki jak cygański 5 latek w ostatnich meczach sezonu.Ja wolałbym wierzyć na słowo.A tak Łęczna dalej siedzi nam na ogonie,Motor to samo i jeszcze doskoczyła Odra.Czuję po kościach że jeśli nie będziemy mieć bufora nad 7 miejscem to ktoś nas na ostatniej prostej wy.......i z tych baraży.

Jaroo1 26.04.2024 09:57

Jeśli się nastawiamy na walkę o top 3 to lepsze sa remisy.
Ale w naszej obecnej formie to chyba nikt nie myśli, ze wywalczymy top 3 i ogramy te resztę chętnych, czyli 6 innych klubów. Także patrząc, ze walczymy o top6, a jak się uda ot moze top 4 czy 5, to lepiej żeby np taki GKS poogrywał nam te Łęczne itp i miał top 3, a wtedy nam łatwiej bedzie uciec reszcie.

Karherop 26.04.2024 10:17

Cytat:

Pierwotnie napisane przez krysztal (Post 1621541)
Na takiej żeby udało się na jakikolwiek dystans oderwać od peletonu z miejsc 6-9.Chyba że znowu chcemy sprawdzać czy nasi nie obsrają się po łopatki jak cygański 5 latek w ostatnich meczach sezonu.Ja wolałbym wierzyć na słowo.A tak Łęczna dalej siedzi nam na ogonie,Motor to samo i jeszcze doskoczyła Odra.Czuję po kościach że jeśli nie będziemy mieć bufora nad 7 miejscem to ktoś nas na ostatniej prostej wy.......i z tych baraży.

Łeczna ma taki terminarz że z palcem w d powinna być w barażach, to czy zdobyliby wczoraj 0 czy 1 pkt niewiele zmienia, z kolei przewaga 3 pkt gieksy nad nami to spory handicap i jednak drużyna mniej którą możemy realnie przeskoczyć.

Można w ciemno założyć że przed ostatnią kolejką dalej 6-7 drużyn będzie miało szansę zająć 4 miejsca barażowe, oby tylko Nieciecza była już utrzymana bo inaczej będzie mecz na żyletki.

krysztal 26.04.2024 10:30

Tak,tak,terminarz.Właśnie straciliśmy punkty z outsiderem ligi.Wyniki w tej lidze to jedna wielka loteria.jak chcecie liczyć na uśmiech losu to proszę bardzo.

wolfy 26.04.2024 10:33

No, jaki kto ma terminarz to wychodzi po fakcie, o czym boleśnie przekonały się Tychy i Arka ze Zniczem. Oczywiście, jeżeli chodzi o nas to strata punktów z leszczami nie jest żadną niespodzianką, a przynajmniej nie powinna być.

Jaroo1 26.04.2024 11:08

Liga jest wyrównana, terminarz gra lub nie gra, dół tabeli mocny i najlepsi z nimi przegrywają. Wow. Szkoda tylko, ze koniec końców jakoś to się tak układa, że najsłabsi sa na dole tabeli, Wisła się męczy w środku a jak ktoś coś ogarnia jak Arka i Lechia to powoli lub szybciej się oddala od reszty.

Także porażka się może każdemu z każdym przydarzyć ale na koniec jakoś to tak wychodzi drugi rok, że nie możemy do top2 wejść.

wolfy 26.04.2024 11:35

Ile myśmy stracili punktów z dołem tabeli? Siedemnaście? Dwadzieścia? Dlatego nie możemy awansować z pierwszych dwóch miejsc.

For_FuN_ 26.04.2024 14:56

Cytat:

Pierwotnie napisane przez TommyTSW (Post 1621536)
Ale którą Pogoń?Bo chyba nie z ostatniego meczu z Piastem ;D Jak zagrają tak na Narodowym, a My niewątpliwie zobaczymy najlepszą wersję obecnej Wisły to puchar mamy w kieszeni.

Najlepszą wersję, przecież napisałem. Na wiosnę widzieliśmy taką przynajmniej kilka razy i raczej na pewno nie zagrają tak, jak z Piastem ;)(z wiadomych względów - finał, 5 mln zł i przede wszystkim trofeum, a także zapewnione puchary). Napinka na ten mecz jest tam olbrzymia. Pogoń akurat utrzymuje dobry poziom(mimo tej wpadki ostatniej). Kurde, przepaść jest ogromna i nie wiem, czy przy słabej Pogoni można napisać, że puchar ma się w kieszeni grając takimi piłkarzami jakich my posiadamy. Ale niektórzy lubią wyciągać wnioski po jednym spotkaniu ;).

Karherop 26.04.2024 15:03

Przepaść jest mniej więcej taka jak stawiają bukmacherzy. 70 do 30 % dla Pogoni.

Z sama.Pogonia ewidentnie coś jest nie tak na wiosnę.

Od marca 7 spotkań w tym tylko 2 wygrane 2 remisy i 3 porażki.

W tym porażka u siebie z Piastem, Zagłębiem i remis w Kielcach.

Jak trafia na swój dzień to oczywiście mogą nas powiezc z 4-0. Bardziej jednak obstawiam minimalna porażkę, może po dogrywce.

pepe72 26.04.2024 22:16

Nadal chu*owo ale stabilnie. Statystycznie brakuje jeszcze 3 punktów do baraży. Realnie to ciężko powiedzieć, bo nawet 8 Motor miał tyle co my przed wygranym meczem z Podbeskidziem.
Kod:

Wisła Kraków  razem  dom  wyjazd
kolejka        30    15    15
punkty        49    28    21
średnia        1,63    1,87    1,40
Procent meczów 88%         

Baraże        52         
Brakuje        3         
śr. na mecz    0,75

AS82 26.04.2024 22:25

jakby Termalica miala juz utrzymanie w ostatniej kolejce ,to poza GKS Katowice , mamy 3 mecze z druzynami ktore nie graja o nic

FraMat 26.04.2024 22:31

haha... terminarz dla nas gra?

pepe72 26.04.2024 22:31

Cytat:

Pierwotnie napisane przez AS82 (Post 1621634)
jakby Termalica miala juz utrzymanie w ostatniej kolejce ,to poza GKS Katowice , mamy 3 mecze z druzynami ktore nie graja o nic

Patrząc jak straciliśmy 2 miejsce zeszłej wiosny to bym się tym absolutnie nie przejmował.
Stan na dziś (piątek, 26 kwietnia) to 4 zwycięstwa dają nam co najmniej baraże.
Dziś jesteśmy na 3 miejscu ale graliśmy jako pierwsi w tej kolejce.

MaLk 27.04.2024 19:14

Do końca sezonu "zasadniczego" zostały 4 kolejki.

Brakująca średnia do prawdopodobnego awansu bezpośredniego: 3,50 pkt/mecz <- bez szans
Brakująca średnia do mało prawdopodobnego awansu bezpośredniego: 3,00 pkt/mecz

Jeśli chodzi o baraże, to - ponieważ któryś z dziennikarzy się ostatnio o to czepiał (nie pamiętam czy Karcz czy Wojtowicz) to wyjaśniam metodologię (opartą na danych z poprzednich 11 sezonów, w których grało 18 zespołów, nie na analizie układu pozostałych do rozegrania meczów! - to zostawiam tłiterowiczom, którzy sobie tam liczą dokładne procenty, które... potrafią się zmienić o rząd wielkości co kolejkę) :

Brakująca średnia do baraży z prawdopodobieństwem bliskim pewności: 1,75 pkt/mecz (= 2 wygrane + 1 remis) <- statystycznie w 4 przypadkach na 4 drużyna z tym dorobkiem punktowym wchodziła do baraży;

Brakująca średnia do wysoce prawdopodobnych baraży: 1,25 pkt/mecz (= 1 wygrana + 2 remisy) <- statystycznie w 3 przypadkach na 4 drużyna z tym dorobkiem punktowym wchodziła do baraży;

Brakująca średnia do prawdopodobnych baraży: 0,50 pkt/mecz (= 2 remisy) <- statystycznie w 2 przypadkach na 4 drużyna z tym dorobkiem punktowym wchodziła do baraży;

Brakująca średnia do mało prawdopodobnych baraży: 0,25 pkt/mecz (= 1 remis) <- statystycznie w 1 przypadku na 4 drużyna z tym dorobkiem punktowym wchodziła do baraży;

Minimum historyczne osiągnęliśmy - w 1 przypadku na 11 do baraży wystarczyło 48 punktów. Ale nic nie wskazuje na to, aby w tym sezonie tyle wystarczyło.

Średnia ligowa Rudego: 1,50 pkt/mecz.

Klasyfikacja Wolfy'ego:
Rude 1,636 vs Sobolewski 1,455

Jak pisałem poprzednio, trudno byłoby ponownie nie wyprzedzić Sobolewskiego mając dwa takie mecze przed sobą, na szczęście Rude wystarczył już pierwszy z nich.

11 meczów minęło, a Rude dalej nie potrafi wygrać 2 (słownie: dwóch) ligowych meczów z rzędu, ale to było oczywiste biorąc pod uwagę, że poprzednio zremisował. Na serię zwycięstw czekamy zatem do baraży.

Karherop 27.04.2024 19:33

W Gdańsku chyba poczuli, że najtrudniej jest wykonać ten ostatni krok.
Za tydzień będzie tam cieplutko jeśli nie wygrają z Tychami.

Patryko 27.04.2024 19:48

Tam to już raczej świętowanie, wystarczą im do szczęścia 3 punkty. Jakby oni teraz wypuścili z rąk awans, to byliby jeszcze większymi frajerami niż my rok temu.

Karherop 27.04.2024 19:56

Tak, wystarcza im do szczęścia 3 punkty i grają odpowiednio z 3, 4, 2 i 6-7 drużyna w tabeli (Miedź ma teraz autostradę do baraży).

Dopiero teraz zacznie się u nich presją.

Oczywiście prędzej wierze że Lechia spieprzy awans kosztem GKSu Tychy niż żebyśmy to my mieli wygrać 4/4 spotkania.

FraMat 27.04.2024 21:16

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Patryko (Post 1621710)
Tam to już raczej świętowanie, wystarczą im do szczęścia 3 punkty. Jakby oni teraz wypuścili z rąk awans, to byliby jeszcze większymi frajerami niż my rok temu.

Mam przekonanie graniczące z pewnością, że te 3 punkty wpadną im w Krakowie.

wolfy 27.04.2024 21:29

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Karherop (Post 1621711)
Tak, wystarcza im do szczęścia 3 punkty i grają odpowiednio z 3, 4, 2 i 6-7 drużyna w tabeli (Miedź ma teraz autostradę do baraży).

Dopiero teraz zacznie się u nich presją.

Oczywiście prędzej wierze że Lechia spieprzy awans kosztem GKSu Tychy niż żebyśmy to my mieli wygrać 4/4 spotkania.

Patrząc na to co się dzieje to chyba gorszy byłby terminarz zespołów walczących o utrzymanie :>

AgresywnyChomik 27.04.2024 22:38

Cytat:

Pierwotnie napisane przez FraMat (Post 1621718)

Żebyś się ku*** nie zdziwił :)

Karherop 27.04.2024 23:18

Cytat:

Ile stawiasz w takim razie na ich wygrana?

Abstrahując że 4 maja ok godz 19.40 może być ta dywagacja już nieaktualna jeśli Lechia wygra z Tychami. Liczę że padnie tam remis.

Liga będzie ciekawsza.

krysztal 27.04.2024 23:46

Lepiej żeby Lechia wygrała z Tychami ale nie pisz żebym to wytłumaczył jeśli w 2 sekundy tego nie rozkminisz.

pepe72 27.04.2024 23:59

Dla uspokojenia garść danych o Rezerwach. W tej kolejce był mecz na szczycie (#2 z #3) Orzeł przegrał z LKS Jawiszowice i nastąpiła zmiana na miejscu wicelidera. Przy okazji coś już wiadomo na pewno - estymacja awansu okazała się bardzo trafna (polecam poprzednie wpisy).
Kod:

Wisła II Kraków  razem  dom  wyjazd  pauza
kolejka          27      13    12        2
punkty            64      32    32 
średnia            2,56    2,46  2,67 
Procent kolejek  71%       

2 miejsce (pkt)  56
zostało kolejek  11
przewaga          8
możemy tracić      0,73       

awans            89 <- max #2 - LKS Jawiszowice
Brakuje          25
średnia na mecz    2,78
najwcz. w kolejce 36

Jak na razie graliśmy z LKS Jawiszowice raz i był remis (na wyjeździe) 1:1.

ciacho 28.04.2024 11:14

Cytat:

A ja, że dostaną u nas srogi wpier...

Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 10:34.

Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl