Forum Kibiców Wisły Kraków

Forum Kibiców Wisły Kraków (https://forumwisly.pl/index.php)
-   Wisła Kraków - piłka nożna (https://forumwisly.pl/forumdisplay.php?f=5)
-   -   Przygotowania piłkarzy Wisły Kraków do sezonu: obozy, sparingi itp. (https://forumwisly.pl/showthread.php?t=3140)

aNouc 20.02.2011 00:44

Cytat:

Pierwotnie napisane przez www.wisla.krakow.pl
Skrót sparingowego meczu między Wisłą a Daugavą, który zakończył się wynikiem 4:1 dla Białej Gwiazdy. Bramki dla Wisły strzelali: Garguła dwie oraz Małecki i Jaliens.

http://www.youtube.com/watch?v=MreJ93Puoww

vote-for-mikey 20.02.2011 01:17

Te bramki Guły jakieś takie se, ale... właśnie takie wpadają w lidze. Wystarczy przywołać obie bramki Wilka w barwach Wisły - gdzieś dobić odbitą piłkę, wykończyć akcję na 5, 6 metrze.

Proud 20.02.2011 01:17

Będziemy mieć pociechę z tego Genkova :) zobaczycie :) Ma zagrania naprawdę klasowego zawodnika.
Gole też przyjdą z czasem.

Donki 20.02.2011 01:20

Z Meliksona również, widać, że chlopak jest bardzo dobrze wyszkolony technicznie, i bardzo szybki.

Dzimi 20.02.2011 01:24

Cytat:

Pierwotnie napisane przez vote-for-mikey (Post 1053320)
Te bramki Guły jakieś takie se, ale... właśnie takie wpadają w lidze. Wystarczy przywołać obie bramki Wilka w barwach Wisły - gdzieś dobić odbitą piłkę, wykończyć akcję na 5, 6 metrze.

Garguła oprócz tego że strzelił te dwie bramki to praktycznie jest w 100% odpowiedzialny za stratę bramki na 4:1.

http://www.youtube.com/watch?v=MreJ93Puoww - 6 minuta 45 sekunda nagrania - podanie do przeciwnika, po którym z ławki trenerskiej pada wymowne polskie "jaa pierdziele!" :rotfl: Następnie nieskuteczny odbiór, o ile to można w ogóle nazwać próbą odbioru.

EDIT. Ja wiem że to tylko sparing, ale Cikosz pokazuje w nim jak cienkim jest piłkarzem. To na prawdę piłkarz kilka klas za słaby na Wisłe.

0:59 - błąd Cikosza w kryciu, biegnie sobie beztrosko gdzieś w środku nie pilnując nikogo, a 10-15 metrów za jego plecami hasa sobie nieobstawiony lewy pomocnik przeciwnika
1:06 - dalszy ciąg tej akcji, gapi się na piłkę jak kołek zamiast pokryć gościa który wbiega na wymianę na lewą stronę pola karnego - jakby w akcji 0:59 pokrył tego wcześniej, tej wymiany by nie było.
1:44 - w kolejnej akcji ten sam szkolny błąd, schodzi sobie do środka gdzie jest już 2 wiślaków zostawiając na lewej nie krytego piłkarza przeciwnika (którego krył jeszcze przed chwilą) - umożliwiając tym samym przeciwnikowi zagranie polegające na wycofaniu piłki "na strzał" do wbiegającego z lewej na szybkości. Masakra!
2:45 - gdzie jest Cikosz? oczywiście nie tam gdzie być powinien - nieobstawiony przeciwnik na skraju pola karnego, który powinien być kryty przez prawego obrońce.

To tak z grubsza wręcz gigantyczne i niedopuszczalne na poziomie 5 ligi błędy w ustawieniu i kryciu. Początku 2 połowy kiedy jeszcze grał nie oceniam bo to już przeciwległa strona boiska i nie widać na tym wideo dokładnych pozycji. Generalnie jak patrze na Cikosza to obrońca z niego żaden - biega sobie bez ładu i składu wpatrzony w piłkę, nie zawracając sobie zupełnie głowy tym co robi i jak ustawia sie pomocnik/napastnik rywala. Po jego kilku meczach w Wiśle miałem nadzieje że wróci szybko skąd przyszedł. I nadal taką mam - dobrego prawego obrońce potrzebujemy jeszcze w tym okienku transferowym.

vote-for-mikey 20.02.2011 01:27

Genkow też ładnie. Przy golu Małego zgrał mu piłkę głową, druga bramka Guły po indywidualnej akcji. Dzisiaj przy każdej akcji brali udział nowi gracze, to też cieszy :)

@Dzimi ale strzelił dwie, więc jest do przodu. też zauważyłem, że przy bramce dla Łotyszy ktoś krzyczy "Gargułaaa!" (PS - nie ktoś tylko Maaskant. Dwa razy.)

Wojtas 20.02.2011 01:48

Taki sparnig na koniec i to jeszcze wysoko wygrany to tak na poprawienie nastroju ,bo ciezko ocenic jak to bedzie w Ekstraklasie.

Z nowych z tych krotkich filmikow ktoe widzialem podoba mi sie Melikoson ,stasznie szybki,juz wiem czemu by w Izraelu nagminnie faulowany :)

reszte ocenie po paru meczach ,ale wygladaja na takich ktorzy moga byc wzmociem skladu a nie uzupelnieniem.

Maciuś 20.02.2011 09:27

Kto w ostatniej minucie meczu dwa razy glupio stracil pilke i poszla kontra zakonczona golem?

Oldpara 20.02.2011 09:40

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Maciuś (Post 1053336)
Kto w ostatniej minucie meczu dwa razy glupio stracil pilke i poszla kontra zakonczona golem?

Guła 12345...

WIELKI_CZŁOWIEK 20.02.2011 09:41

Mam jakies zle przeczucie ze Gargula sobie posiedzi na lawce w tej rundzie. Katastrofalne zachowanie przy straconej bramce, najpierw podanie do przeciwnika, ktoremu pilka odskakuje i w zasadzie wraca do Lukasza, poczym ten sam ktoremu najpierw podal znow mu ja odbiera. Podobnie chyba mysli Maaskant bo wyjsciowej byl Jirsak, co moze wrozyc ze z forma Guly nie jest najlepiej, mam nadzieje ze sie myle. Co do Genkova, jezeli dla kogos w dwoch meczach 3 asysty to malo zeby chociaz powstrzymac sie od pochopnych ocen to ja radze udac sie do dobrego specjalisty od mozgownicy. Wychwalac nie ma co bo to tylko sparingi byly.

tofik 20.02.2011 10:22

Czy mnie się tylko wydaje czy trener Dugavy notorycznie ich bluzgał przez całe spotkanie aż rozśmieszył kamerzystę ? :)

Elefant 20.02.2011 10:24

Okres przygotowawczy za nami. Póki co wyglada to w miarę optymistycznie, ale oczywiscie wszystko zweryfikuje Liga.
Cieszyć się wypada, że omijają nas takie informację:
Cytat:

Plaga kontuzji w Wiśle
2010/02/15 16:30
Aż czterech obrońców zabrakło na poniedziałkowym, porannym treningu Wisły Kraków. Ponadto Piotr Brożek jedynie indywidualnie truchtał wokół boiska.
http://www.pilka.sport24.pl/news/sho...isle-/sportrss

Ze skrótu zwróciłbym uwagę na akcję w 66 min. Myśle, że nie tylko Maaskant mógłby krzyknąć brawo. Kto odgrywa piłkę dom Garguły ? Genkov ?

Oraz 72 min. Dziesięć sekund od bramkarza wyrzutu bramkarza do praktycznie stuprocentowej sytuacji. A kontrataki to nie była raczej nasza mocna strona (ostatnio).

rafal777 20.02.2011 10:36

Po tych skrótach to co najbardziej mi się podobało to odbiór piłki. Kilka akcji było po odbiorach na połowie rywala a tego mia w Wisle chyba najbardziej brakuje. Wiadomo rywal to jakiś no name i w lidze może być inaczej. Ale tak trzeba być nastawionym, szybki odbiór i do przodu. Ładnie też Kirm, widać że chłopak szybkościowo jest w czołówce. Jedyny widoczny mankament po tych skrótach to fakt, że nasza strata w środku pola automatycznie kończy się jednym podaniem prostopadłym i rywl już ma sytuacje. To chyba złe ustawianie się. Często rywale puszczają takie piłki co nie świadczy dobrze o grze w obronie. Ale może jak nie będzie na środku Kowalskiego to będzie lepiej. Zobaczymy

KMZ 20.02.2011 10:39

;]

a mi się wydaję , że będziemy mistrzem a cały lECH dostanie w Krakowie nie małe baty .. ;) teraz powiem dla czego :) z skrótów 2 meczów (wiadome 1 jaskółka wiosny nie czyni - jestem optymista) Bardzo ładnie spisuje się gra między Małecki-Melikson-Genkov dołóżmy do tego jeszcze Gargułe i myślę ze będzie dobrze :) .. :] aa o obronę ogarnie Jaliens takie moje przekonanie :) !

neq. 20.02.2011 10:41

Garguła zawalił w tej 90` ale ogólnie to pozytywnie, mógł 3 bramki strzelić, Kirm siał postrach na skrzydle tak przynajmniej wynika ze skrótu tylko szkoda że nie trafiał albo nie podawał, cieszę się ze Pareiko nie boi się wychodzić do dośrodkowań i je łapie bo Jobanić to miewał problemy z tym że jak już wyszedł to żeby złapać, a w naszej buraczanej lidze gdzie każde dośrodkowanie to taki balon to myśle że Pareiko będzie królem w powietrzu

mr_kwolf 20.02.2011 10:42

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Dzimi (Post 1053323)
Garguła oprócz tego że strzelił te dwie bramki to praktycznie jest w 100% odpowiedzialny za stratę bramki na 4:1.

http://www.youtube.com/watch?v=MreJ93Puoww - 6 minuta 45 sekunda nagrania - podanie do przeciwnika, po którym z ławki trenerskiej pada wymowne polskie "jaa pierdziele!" :rotfl: Następnie nieskuteczny odbiór, o ile to można w ogóle nazwać próbą odbioru.

EDIT. Ja wiem że to tylko sparing, ale Cikosz pokazuje w nim jak cienkim jest piłkarzem. To na prawdę piłkarz kilka klas za słaby na Wisłe.

0:59 - błąd Cikosza w kryciu, biegnie sobie beztrosko gdzieś w środku nie pilnując nikogo, a 10-15 metrów za jego plecami hasa sobie nieobstawiony lewy pomocnik przeciwnika
1:06 - dalszy ciąg tej akcji, gapi się na piłkę jak kołek zamiast pokryć gościa który wbiega na wymianę na lewą stronę pola karnego - jakby w akcji 0:59 pokrył tego wcześniej, tej wymiany by nie było.
1:44 - w kolejnej akcji ten sam szkolny błąd, schodzi sobie do środka gdzie jest już 2 wiślaków zostawiając na lewej nie krytego piłkarza przeciwnika (którego krył jeszcze przed chwilą) - umożliwiając tym samym przeciwnikowi zagranie polegające na wycofaniu piłki "na strzał" do wbiegającego z lewej na szybkości. Masakra!
2:45 - gdzie jest Cikosz? oczywiście nie tam gdzie być powinien - nieobstawiony przeciwnik na skraju pola karnego, który powinien być kryty przez prawego obrońce.

To tak z grubsza wręcz gigantyczne i niedopuszczalne na poziomie 5 ligi błędy w ustawieniu i kryciu. Początku 2 połowy kiedy jeszcze grał nie oceniam bo to już przeciwległa strona boiska i nie widać na tym wideo dokładnych pozycji. Generalnie jak patrze na Cikosza to obrońca z niego żaden - biega sobie bez ładu i składu wpatrzony w piłkę, nie zawracając sobie zupełnie głowy tym co robi i jak ustawia sie pomocnik/napastnik rywala. Po jego kilku meczach w Wiśle miałem nadzieje że wróci szybko skąd przyszedł. I nadal taką mam - dobrego prawego obrońce potrzebujemy jeszcze w tym okienku transferowym.

Na siłę starasz się grać guru taktycznego. Przecież wiadomo że obrona ma grać blisko siebie i w takiej sytuacji "zostawia" się takiego zawodnika i gra bliżej stoperów. Przecież zanim piłka przejdzie do tego lewoskrzydłowego to Cikos spokojnie zdązy się przesunąć żeby zaatakować. Skończyły się czasy krycia indywidualnego. Przecież nie może być tak, że lewy obrońca stoi przy linii bocznej, prawy obrońca też przy linii bocznej bo od razu nas prostopadłymi piłkami rozjadą.
Mówie tutaj szczególnie o dwóch pierwszych sytuacjach. W przypadku ostatniej sytuacji to musiał zejść do środka żeby pokryć innego niepokrytego gościa.

mitmichael 20.02.2011 10:47

Jak bedziemy wygrywac wysoko i 1 bramka stracona w koncowce nie bedzie miała odzwierciedlenia w wyniku koncowym to nie ma strachu. Wiadomo jak jest w sparingach, druzyna wygrywa wysoko a w koncowce wkrada sie rozluznienie. Gorzej jak bedzie prowadzenie tylko 1 bramka a nasi zaczna popełniac głupie błedy w koncowce

dj_ibutti 20.02.2011 10:50

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Dzimi (Post 1053323)

Jerzy Engel Jr.?

Gucio25 20.02.2011 11:13

z dwóch skrótow z tego zgrupowania wynika, że z Genkova świetny gość jest.
podanie, odegranie, technikę ma na wysokim poziomie, aktywny, przegląd pola ma, ustawić się umię. jak tylko jeszcze zacznie trafiać do bramki to mamy kompletnego napastnika. :)
BARDZO ciekawie wyglądałby taki duet Genkov + bramkostrzelny napastnik, np. Brożek w formie. uzupełnialiby się chyba znakomicie.

pozatym cały czas imponuje mi Melikson, o ile go tylko siłowo nie zniszczą w meczach ligowych, to ze swoim przeglądem pola, techniką i kreatywnością stworzy nam "kilka" możliwości pod bramką.

ogólnie, kurde, optymistycznie jest. :)

For_FuN_ 20.02.2011 12:43

Dobrze, ze zagrali z amatorami w ostatnim meczu. Wysokie zwyciestwo napewno poprawilo nastroje, a z Norwegami czy Dunczykami moglby byc ostry oklep ;). Liga wszystko zweryfikuje.

Karherop 20.02.2011 12:55

Myślę że gdyby dzisiaj mieli zagrać jeszcze raz te 3 mecz z z Norwegami , to na pewno nie powtórzyli by takich słabych wyników . Widać że drużyna z meczu na mecz lepiej funkcjonuje . Mamy wypracowany trzon zespołu , który zaczyna coraz fajniej się zazębiać w ofensywie .

prezes85 20.02.2011 13:05

Nie strzeliliśmy żadnej bramki z ataku pozycyjnego. Wszystko z kontry po przechwycie (dużych błędach rywali) plus Jaliens po rogu. Nadal gramy na stojąco i nie umiemy narzucić swojej gry w pomocy.
Takie wnioski ze skrótu odnośnie gry.

Nowy bramkarz Sergej Pareiko bardzo fajnie, że wychodzi do piłek dośrodkowywanych i umie wyjść sam na sam.

Bez Sobolewskiego i Siwakov'a mamy strasznie delikatną pomoc.
Mam nadzieję że białorusin i Chavez zagrają z arką.

prezes85 20.02.2011 13:06

Cytat:

Pierwotnie napisane przez For_FuN_ (Post 1053415)
Dobrze, ze zagrali z amatorami w ostatnim meczu. Wysokie zwyciestwo napewno poprawilo nastroje, a z Norwegami czy Dunczykami moglby byc ostry oklep ;). Liga wszystko zweryfikuje.

Wątpie. Każda drużyna wybiegana i grająca pressingiem już na naszej połowie nas gniecie.

Tak wogóle to przed nami bardzo ważne okienko transferowe. Trzeba utrzymać Chaveza. Kupić lewego i prawego obrońce (lub środkowego jak Jaliens będzie grał na prawej obronie). Trzeba wykupić co najmniej Sivakova w pomocy lub kupić lepszego normalnego pomocnika, który umie zagrać do przodu i jest solidny w obronie plus ma dobre warunki fizyczne. No i do tego obowiązkowo napastnik w stylu Brożka lub Niedzielana, a najlepiej szybki Brożek.

Pablo84 20.02.2011 13:40

A możesz mam napisać skąd te górnolotne wnioski?

P.S
Analizę gry Wisły i poszczególnych zawodników na podstawie 7 minutowego skrótu i to jeszcze w sparingu pominę milczeniem.

Kryniu 20.02.2011 14:30

Ma ktoś może informacje odnośnie kontuzji Cikosa? Będzie mógł grać z Arką?

JrQ- 20.02.2011 14:34

Raczej będzie, te wszystkie kontuzje to raczej stłuczenia/nadwyrężenia mięśniowe, więc nic szczególnie poważnego.

prezes85 20.02.2011 14:35

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Pablo84 (Post 1053438)
A możesz mam napisać skąd te górnolotne wnioski?

P.S
Analizę gry Wisły i poszczególnych zawodników na podstawie 7 minutowego skrótu i to jeszcze w sparingu pominę milczeniem.

Ja oglądałem wszystkie dostępne skróty z meczów, więc to dużo więcej niż 7 minut. W dodatku są to skróty najciekawszych sytuacji a nie potrafimy sklecić paru dokładnych podań.
Wszytskie zespoły łącznie z tymi jak tu wyżej czytam słabiakami miały sytuacje sam na sam z naszym bramkarzem.
Znów będziemy się odbijąć od muru druzyn z ekstraklasy i nadziewać się na kontry. A jak ktoś nas zaatakuje pressingiem w pucharach przyszlorocznych to bedzie kolejna porażka.

Nie mówie ze mistrza nie zdobędziemy, bo liga jest strasznie słaba, a Lech Poznań jest bardzo daleko.

saklak1906 20.02.2011 14:41

Cytat:

Pierwotnie napisane przez prezes85 (Post 1053462)
Ja oglądałem wszystkie dostępne skróty z meczów, więc to dużo więcej niż 7 minut. W dodatku są to skróty najciekawszych sytuacji a nie potrafimy sklecić paru dokładnych podań.
Wszytskie zespoły łącznie z tymi jak tu wyżej czytam słabiakami miały sytuacje sam na sam z naszym bramkarzem.
Znów będziemy się odbijąć od muru druzyn z ekstraklasy i nadziewać się na kontry. A jak ktoś nas zaatakuje pressingiem w pucharach przyszlorocznych to bedzie kolejna porażka.

Nie mówie ze mistrza nie zdobędziemy, bo liga jest strasznie słaba, a Lech Poznań jest bardzo daleko.

Idz znaFco fudbolu pobaw sie klockami.

tofik 20.02.2011 14:41

Troche za wcześnie na takie wnioski. O pucharach nie ma co wspominać.

Pablo84 20.02.2011 14:48

Cytat:

Dziękuję, nie mam więcej pytań.

murray 20.02.2011 14:51

Cytat:

A ja patrząc na skróty zobaczyłem, że piłkarze wspaniale opanowali triki Mocą. Swoimi umysłami wpłynęli na decyzje przeciwników i stąd zrodziły się akcje dla Wisły.
To wspaniała wiadomość, bo jeżeli trochę jeszcze popracują, to będziemy mogli opanować kibiców rywala!

radek2323 20.02.2011 14:52

najbardziej boli to ze nie mamy napastnika na zmiane za Genkova

Teqcontroller 20.02.2011 14:55

Cytat:

No no no EKSPERT ! z prawdziwego zdarzenia :D Oceniać drużynę po parunastu minutach :rotfl: Szacun.

Karherop 20.02.2011 15:11

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Teqcontroller (Post 1053482)
No no no EKSPERT ! z prawdziwego zdarzenia :D Oceniać drużynę po parunastu minutach :rotfl: Szacun.

ciekawe że na 2 stronach wszyscy oceniają drużynę czy tam poszczególnych zawodników na podstawie skrótu, ale oberwało się jednej osobie która akurat wyraziła się dość negatywnie

jestem raczej pozytywnie nastawiony po obejrzeniu skrótów , ale nasza gra obronna pozostawia dużo do życzenia . szczególnie bocznych obrońców .

Bielau 20.02.2011 15:13

Oberwału się bo nie można ocenić drużyny na podstawie skrótu meczu sprawingowego...tak samo Ci którzy wypowiadają się pozytywnie że idziemy na mistrza itp powinni się wstrzymać z oceną. Zagramy mecz z Arką, kilka następnych meczów to będziemy świętować i się podniecać albo narzekać. Poczekajmy ;P

emj10 20.02.2011 15:14

E tam. Są tacy eksperci, którzy oceniają naszą ligę jako żenująco słabą, a nie widzieli w sezonie ani jednego pełnego spotkania.

Co do relacji ze sparingów Wisły to napiszę tylko jedno słowo: Melikson :shock:

Teqcontroller 20.02.2011 15:15

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Karherop (Post 1053491)
ciekawe że na 2 stronach wszyscy oceniają drużynę czy tam poszczególnych zawodników na podstawie skrótu, ale oberwało się jednej osobie która akurat wyraziła się dość negatywnie

jestem raczej pozytywnie nastawiony po obejrzeniu skrótów , ale nasza gra obronna pozostawia dużo do życzenia . szczególnie bocznych obrońców .

Gra w obronie nie jest piękna , no ale lepiej to wygląda niż na początku rundy jesiennej.

W lecie musi przynajmniej dwóch bocznych obrońców przyjść.

Trzeba grać tym co jest bo innego wyjścia nie ma.

Po za tym przygotowania oceniam pozytywnie.

rafalek 20.02.2011 15:19

Cytat:

Pierwotnie napisane przez emj10 (Post 1053493)
E tam. Są tacy eksperci, którzy oceniają naszą ligę jako żenująco słabą, a nie widzieli w sezonie ani jednego pełnego spotkania.

Co do relacji ze sparingów Wisły to napiszę tylko jedno słowo: Melikson :shock:

Że dobrze wypada, czy że raczej rozczarowywuje? :)

emj10 20.02.2011 15:20

Cytat:

Pierwotnie napisane przez rafalek (Post 1053497)
Że dobrze wypada, czy że raczej rozczarowywuje? :)

To pierwsze.

Teqcontroller 20.02.2011 15:29

Co do Meliksona to akcja od 0:16 sec do 0:26 sec http://www.youtube.com/watch?v=MreJ9...&feature=feedu

Miodzio :D

Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 09:56.

Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl