Forum Kibiców Wisły Kraków

Forum Kibiców Wisły Kraków (https://forumwisly.pl/index.php)
-   Hyde Park (moderowane) (https://forumwisly.pl/forumdisplay.php?f=6)
-   -   Temat polityczny (https://forumwisly.pl/showthread.php?t=9207)

Dzideek 13.01.2015 23:00

Cytat:

Pierwotnie napisane przez IncognitoTSW (Post 1387596)
emj10 - kuzyn pracuje w Janinie od 5 lat, na rękę ma niecałe 3 tysiące.

"Średnio ok. 2500 zł na ROR.
Tylko zapomnieli o:
- flapsy, ok. 300 zł miesięcznie
- Barbórka, ok. 3000 zł rocznie
- czternastaka, ok. 3000 zł rocznie
- węgiel, 8 ton * 560 zł = 4480 zł rocznie
- wczasy pod gruszą, ok. 800 zł rocznie
- do tego 100% płatne L4, co czyni górników jedną z najbardziej schorowanych grup zawodowych
- więcej urlopu niż wynika z kodeksu pracy

2500 zł(wypłata) * 12 + 300 (flapsy) * 12 + 3000 (barbórka) + 3000 (czternastka) + 4480 (węgiel) + 800 = 44 880 zł"

44 880 zł / 12 = 3740 zł

Ok., może co miesiąc na 'pasku' jest 2500 zł, ale różnego rodzaju dodatków wychodzi kolejne 1000-1500 zł.

IncognitoTSW 13.01.2015 23:04

Sondaż prezydencki z TVN-u
https://fbcdn-sphotos-h-a.akamaihd.n...b97ec8c5afc5cf

ABGwislakABG 13.01.2015 23:17

Cytat:

ABGwislakABG pogada z wujkiem sztygarem i mu załatwi kilka miechów na przodku :lol:
Nie muszę. Zarabiam wystarczająco by nie myśleć o zatrudnieniu w tym charakterze ;)

Cytat:

po prostu nie lubię jak ktoś zajmuje się nie swoimi sprawami i niby pyta o "zarobki" ,a ma w tym cel , zdyskredytować kogoś i pokazać w złym świetle, pyta się tutaj ktoś kogoś ile zarabia ? takie pytanie nie jest w dobrym stylu
A dla mnie modelowy przykład prowokacji. Zarzucił lipne źródło bo zaraz jeden z drugim i trzecim "sprowadza do parteru" vel. "grilluje sołtysa", "masakruje" itd. Osiąga cel? Osiąga. Niezbyt stylowo i po gentelmańsku, ale jednak ;)

Cytat:

60-80k zarobki lepiej zarabiających
Do tych 80 nie wiem jak dobiłeś. Uśredniając podane przeze mnie i Dzidka wyliczenie wychodzi średnio 53 tysiące rocznie. Ogólny rozrachunek się zgadza. Bliżej 50tki, zdecydowanie ;)

emj10 13.01.2015 23:18

Cytat:

Pierwotnie napisane przez ABGwislakABG (Post 1387589)
Ja mogę podać informację od jednego z mojego wujostwa. Sztygar na dole. 54 lata (czyli już parę ładnych lat po progu emeryturowym). Łącznie z Barbórką, 13-tką i innymi dodatkami wychodzi mu 60k rocznie. Warta odnotowania jest ulga 50% na węglu.

Jesteś usatysfakcjonowany emj? ;)

Te 4800 średniej pensji na dole to bujdy. Jak widać na jego przykładzie 4800-5000 mają sztygary, którzy już od dłuższego czasu mogliby dostawać emeryturę. Gdzie tam do 6800.

Niestety nie mam wiarygodnych danych odnośnie dolnych progów. Żaden z moich krewnych ani znajomych nie poszedł tą drogą zawodową.

Dzięki. Czyli mniej więcej zgadza się to z tymi publikowanymi paskami. Jakieś 30-40k dostają mniej zarabiający, a 60-80k zarobki lepiej zarabiających. Do 100k pewnie niewielu dobija, więc średnia wyjdzie bliżej 50k niż 100k ;)

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Dzideek (Post 1387599)
"Średnio ok. 2500 zł na ROR.
Tylko zapomnieli o:
- flapsy, ok. 300 zł miesięcznie
- Barbórka, ok. 3000 zł rocznie
- czternastaka, ok. 3000 zł rocznie
- węgiel, 8 ton * 560 zł = 4480 zł rocznie
- wczasy pod gruszą, ok. 800 zł rocznie
- do tego 100% płatne L4, co czyni górników jedną z najbardziej schorowanych grup zawodowych
- więcej urlopu niż wynika z kodeksu pracy

2500 zł(wypłata) * 12 + 300 (flapsy) * 12 + 3000 (barbórka) + 3000 (czternastka) + 4480 (węgiel) + 800 = 44 880 zł"

44 880 zł / 12 = 3740 zł

Ok., może co miesiąc na 'pasku' jest 2500 zł, ale różnego rodzaju dodatków wychodzi kolejne 1000-1500 zł.

To jest niezłe, choć latało już na wykopie od rana. Generalnie ciężko to wszystko zweryfikować nawet z PIT-em, bo te obiadki za 15 ziko za każdy zjazd na dół, czy deputat węglowy i tak pewnie idą poza kasą ;)

Cytat:

Pierwotnie napisane przez ABGwislakABG (Post 1387601)
Do tych 80 nie wiem jak dobiłeś. Uśredniając podane przeze mnie i Dzidka wyliczenie wychodzi średnio 53 tysiące rocznie. Ogólny rozrachunek się zgadza. Bliżej 50tki, zdecydowanie ;)

Na podstawie kilku latających pasków 70k+

https://fbcdn-sphotos-g-a.akamaihd.n...4ec3922fb3cc49

palikot 14.01.2015 00:49

Cytat:

Pierwotnie napisane przez IncognitoTSW (Post 1387600)

Doskonały przykład, na to jak manipulują i zmyślają te sondaże, by przygotować ludzi ostatecznego wyniku.
Ogórek - laska nikomu nieznana. Wszyscy się o niej dowiedzieli przedwczoraj - ja nawet chcąc na nią głosować, szczerze zapomniałem jej nazwiska, żeby powiedzieć to temu co ankietę robił. Więc jakie 6% ludzi ją niby zna? To wszystko jest bardzo zabawne.

ABGwislakABG 14.01.2015 00:54

Zliczając wszystko wychodzi 86%. Już wiadomo, że nieważnych głosów będzie conajmniej 14% :D

emj10 14.01.2015 01:02

Najciekawsze jest jednak pytanie na co nikt nie zwraca uwagi. Socjologicznie błędnie, bo powinno być typowe na kogo Pani/Pan odda głos w pierwszej turze wyborów prezydenckich, a tak mamy kolejny sondaż wspierający Gajowego.

A to że wygra to pewne. Pytanie czy w pierwszej, czy w drugiej turze.

AYALA 14.01.2015 07:52

Bul nie ma najmniejszych szans na wygraną po tym jak podpisał ustawe o pracy do śmierci (67 lat) i Ty o tym doskonale wiesz.

emj10 14.01.2015 09:36

Moim zdaniem wygra w cuglach, bo mało kto się tą ustawą przejmuje. Szczególnie młodzi tacy jak ja, którzy są albo poza systemem emerytalnym, albo nie liczą, że coś im skapnie z emerytury.

Także będzie pracowało się dotąd póki z procentu składanego nie uzbiera się na takie odsetki, aby spokojnie żyć przez miesiąc :)

Arapaho 14.01.2015 09:48

NIE wiem czy ktoś zauważył ale w tym sondażu na WSI24 - Palikot dostał 1% poparcia w wyborach , po czym w drugim sondażu w którym pytanie brzmiało : Kto wygra (tym ze zdjęcia powyżej) - Palikot dostał 2 % :):) czyli 1% na niego nie zagłosuje ale wierzy że wygra :)

ABGwislakABG 14.01.2015 10:21

http://www.internetstandard.pl/news/...o.SMG.KRC.html

Źródło chvjowe, więc tylko wklejam cytat odnośnie wyborów z 2010 roku:

Cytat:

Ale te wybory mają jeszcze jednego przegranego. To ośrodki badania opinii publicznej. Przede wszystkim SMG/KRC, który swój sondaż robił dla TVN. Różnica między ich wynikiem, a wynikiem rzeczywistym znacznie wykracza poza błąd statystyczny. Bo gdyby Komorowski i Kaczyński mieli w ich sondażu poparcie inne liczbowo, ale zachowana byłaby proporcja, można by mówić o dopuszczalnym błędzie pomiaru. Ale Komorowski ma kilka punktów więcej, a Kaczyński o kilka mniej.

To więcej niż błąd, to kompromitacja. I niestety nie tylko SMG/KRC, ale także TVN, który ich wynajął.
Coś więcej: http://niepoprawni.pl/blog/1562/smgkrc-sami-swoi

kolejny raz chvjowe źródło, więc cytat:

Cytat:

"Kim są szefowie SMG/KRC? Prezes tej firmy Krzysztof Borys Kruszewski to syn prof. Krzysztofa Kruszewskiego, słynnego sekretarza Komitetu Warszawskiego PZPR, organizatora bojówek, które w 1979 r. katowały uczestników spotkań opozycyjnego Towarzystwa Kursów Naukowych, nazywanego latającym uniwersytetem. W latach 1980–1981 Kruszewski-senior był ministrem oświaty."

"Twórca powołanego w stanie wojennym CBOS płk Stanisław Kwiatkowski (dziś znacznie bardziej znany jest jego syn – były prezes TVP Robert Kwiatkowski) usytuowany był w hierarchii władzy PRL znacznie wyżej. Urodzony w 1939 r. guru polskiej socjometrii od 1973 r. był doradcą ministra obrony Wojciecha Jaruzelskiego."

"Także inni byli współpracownicy Kwiatkowskiego odgrywają dziś w ośrodkach badania ogromną rolę. Elżbieta Lenczewska-Gryma jest dziś Liderem Sektora Badań Medialnych w OBOP. W biuletynach CBOS pisała o nastrojach wśród nauczycieli, podkreślając ich poparcie dla władzy: „Spośród instytucji i grup funkcjonujących w życiu publicznym nauczyciele skłonni byli obdarzyć największym zaufaniem Sejm, wojsko, rząd i Radę Państwa (3/4 badanych), następnie związki zawodowe, PRON i PZPR (2/3 badanych), nieco rzadziej Kościół i milicję (w obu przypadkach po 57%) i najrzadziej opozycję polityczną (co 10 badany)” (Biuletyn CBOS 7/86, test pisany razem z Elżbietą Kościesza-Jaworską)."

"Beata Jaworska od 17 października jest dyrektorem badań jakościowych w IPSOS. Wcześniej pracowała w Pentorze. Ostatnio przez dwie kadencje zasiadała z nadania SLD w zarządzie Polskiego Radia. W biuletynie opisywała badania „Młodzi o polityce”, z których wynikało, że oceniają oni korzystniej milicję niż opozycję polityczną. Jeszcze lepsze notowania miały wojsko i PZPR („Biuletyn CBOS” 3/87, tekst pisany razem z Elżbietą Gorajewską)."
E: Owszem przejął, ale "badania" na terenie Polski robi dalej SMG/KRC. ;)

emj10 14.01.2015 10:35

Tyle, że SMG/KRC nie robi już dla nich sondaży, gdyż przejął ich MillwardBrown ;)

york09 14.01.2015 10:57

Cytat:

Pierwotnie napisane przez ABGwislakABG (Post 1387589)
Ja mogę podać informację od jednego z mojego wujostwa. Sztygar na dole. 54 lata (czyli już parę ładnych lat po progu emeryturowym). Łącznie z Barbórką, 13-tką i innymi dodatkami wychodzi mu 60k rocznie. Warta odnotowania jest ulga 50% na węglu.

A to ten twój wuj sztygar nie wie, że 13-tek już w górnictwie nie ma od ok 20 lat!
Cytat:

Pierwotnie napisane przez kerim1906 (Post 1387591)
myślę że jak tacy ciekawi albo niedowiarkowie , niech się zatrudnia i zjadą windą do roboty , nic prostszego , a kto zazdrości zarobków że są niby takie duże, sam się przekona jakie to frukta i miody

Cieszę sie że szanujesz górniczą robotę. Ale byłeś na jakiejkolwiek kopalni węgła kamiennego?
niech się zatrudnia i zjadą windą do roboty , nic prostszego To graniczy z cudem, znaleźć robotę na dole!

Cytat:

Pierwotnie napisane przez IncognitoTSW (Post 1387596)
emj10 - kuzyn pracuje w Janinie od 5 lat, na rękę ma niecałe 3 tysiące.

przyznam Ci rację, ale jak ktoś napisze że górnik na dole zarobi 6 tyś to też napiszę prawda.

Cytat:

Pierwotnie napisane przez AYALA (Post 1387608)
Bul nie ma najmniejszych szans na wygraną po tym jak podpisał ustawe o pracy do śmierci (67 lat) i Ty o tym doskonale wiesz.

Poczytaj sobie i nie pitol że w Polsce potrzeba więcej emerytów!
http://www.bankier.pl/wiadomosc/Umie...i-7230165.html

jendrus 14.01.2015 11:19

do usuniecia..

Kolumbus 14.01.2015 11:26

ludzie wezcie zbanujcie tego błazna co sie kaczorem donaldem mieni,

już na wstępie pieprzysz, że 13-tek nie ma od 20 lat..

bez odbioru

york09 14.01.2015 12:08

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Kolumbus (Post 1387624)
ludzie wezcie zbanujcie tego błazna co sie kaczorem donaldem mieni,

już na wstępie pieprzysz, że 13-tek nie ma od 20 lat..

bez odbioru

Bo nie ma!!! wskaż mi źródło że w górnictwie są trzynastki.
Nawet ten Duda to potwierdził (co ja od 20 lat wiem)
http://www.rmf24.pl/tylko-w-rmf24/wy...zr,nId,1589023
http://niezalezna.pl/63220-zwiazkowc...-dostac-w-pysk

I kto się okazał pajacem?

kerim1906 14.01.2015 12:17

Cytat:

Pierwotnie napisane przez ABGwislakABG (Post 1387601)
Nie muszę. Zarabiam wystarczająco by nie myśleć o zatrudnieniu w tym charakterze ;)

A dla mnie modelowy przykład prowokacji. Zarzucił lipne źródło bo zaraz jeden z drugim i trzecim "sprowadza do parteru" vel. "grilluje sołtysa", "masakruje" itd. Osiąga cel? Osiąga. Niezbyt stylowo i po gentelmańsku, ale jednak ;)

ad1 - nie pisałem o tobie a o "dociekliwym" warszawiaczku , myślę że wujek sztygar pomoże jak "
dociekliwy" zgłosi akces

ad2- mam wrażenie że napisaliśmy to samo ,ty o "prowokacji" ja o "dyskredytacji" kogoś , na jedno wychodzi

Smuga 14.01.2015 12:20

Tak zarabiają prezesi spółek węglowych za rządów PO

Gwiaździsty 14.01.2015 13:12

A tymczasem do Polski wjeżdżają miliony ton węgla dotowanego przez rosyjskie państwo. Kolejne energetyczne uzależnienie. Z jednego chomąta nie możemy wyjść to nam nowe zakładają. Oni nam embargo na żywnośc a my im otwarte drzwi na ich węgiel:

http://niezalezna.pl/63223-setki-tys...u-chca-zamknac

uposledzony_ale_kumaty 14.01.2015 13:20

https://pbs.twimg.com/media/B7TwWE_CMAIzK1C.jpg

york09 14.01.2015 13:41

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Gwiaździsty (Post 1387643)
A tymczasem do Polski wjeżdżają miliony ton węgla dotowanego przez rosyjskie państwo. Kolejne energetyczne uzależnienie. Z jednego chomąta nie możemy wyjść to nam nowe zakładają. Oni nam embargo na żywnośc a my im otwarte drzwi na ich węgiel:

Nikt go nie wciska, po prostu są w Polsce firmy które na tańszym ruskim weglu zarabiają. Nie można komuś zabronić działalności.
Nie jedna polska firma upadła przez import tańszych produktów z Chin.
Na tym polega wolny handel.
Wyobraź sobie że przed kilkoma laty Fiat Tychy miał problem ze sprzedażą aut. I co powinien rząd zrobić zakazać sprowadzania innych samochodów do Polski oprócz tych produkowanych w kraju?
Jabłka to nie wszystka.
Tu co jeszcze eksportujemy do Putina
Cytat:

Na pierwszym miejscu w rankingu kategorii produktów najczęściej wysyłanych z Polski do Rosji znajdują się kotły, maszyny i urządzenia mechaniczne. Według danych GUS, wartość eksportu tych produktów na Wschód wyniosła w 2014 roku 1,243 mld euro. Na drugim miejscu uplasowały się maszyny i urządzenia elektryczne (916 mln euro), a na kolejnych pojazdy nieszynowe i ich części (778 mln euro) oraz tworzywa sztuczne i wytworzone z nich artykuły (406 mln euro). Za wschodnią granicę Polska wysyła też sporo kosmetyków, leków, wyrobów stalowych, a także mebli.

Smuga 14.01.2015 14:24

Prezydent winę za stan kopalni zrzuca na…. Kaczyńskiego. „Górnictwo? Nie naprawił tego PiS, choć powinien. Trzeba docenić Ewę Kopacz…”

Bul tą wypowiedzią zapewne przekroczy granicę 100% poparcia w Narodzie. http://www.webestools.com/page/image...ossleW7575.png

kerim1906 14.01.2015 15:07

wiem że to "prezydęt", ale błagam nie cytuj towarzysza wsi szczynukowicza

uposledzony_ale_kumaty 14.01.2015 15:23

Poprzez to niemcy wskazują Polakom, którą partię mają wybrać
https://scontent-a-fra.xx.fbcdn.net/...04&oe=5530A967

york09 14.01.2015 15:32

uposledzony_ale_kumaty a chciałbyś aby po wyborach zostało TVTrwam i Radio Maryja?

wiesniak842 14.01.2015 15:43

Ja tam bym wolal zeby polskie media wpajaly tepym Polakom do glow to co jest dla Polski wazne i co sie im oplaci a nie zeby tak jak teraz niemieckie media wpajaly tepym Polakom co jest wazne dla Niemiec i co sie im oplaci.
Najlepszym rozwiazaniem byloby uzywanie wlasnych glow a nie telewizorow do myslenia ale to tylko w sferze marzen pozostaje a szkopy dobrze o tym wiedza najwidoczniej.

uposledzony_ale_kumaty 14.01.2015 16:21

Cytat:

Pierwotnie napisane przez york09 (Post 1387662)
uposledzony_ale_kumaty a chciałbyś aby po wyborach zostało TVTrwam i Radio Maryja?

Nie oglądam, ale zawsze to lesze niż media niemieckie w PL :)

Polska jest krajem suwerennym. Jak można mówić, że oddaliśmy całą władzę Brukseli? - odc. 64732890185
I tak. Najsampierw były zmieniane tabliczki z nazwami miejscowości na znak "teren zabudowany" (ten z domkami na białym tle). Dlaczego? "BO TO WYMÓG UNIJNY!". Potem Niemcy do nas przyjeżdżali i pytali co to za dziwne znaki przy drogach, no te takie z domkami.
Mniej więcej równocześnie zlikwidowano "zieloną strzałkę" w postaci tablic, "musi być elektroniczna bo tak jest w całej Unii!!". I jakieś pół roku później znowu Niemcy... przywrócili te zielone strzałki bo nie zużywały w ogóle prądu. Co pokazało, że jak się chce to można.
I tak to się od dziesięciu lat kręci. A to żarówki, to znowu odkurzacze, innym razem ekrany akustyczne bo "panie, takie są unijne wymogi dot. hałasu i nie przeskoczysz". Teraz energetyczne zużycie budynków, gdzie mamy mieć te same wskaźniki co w ciepłej Hiszpanii. Czasem są to grubsze sprawy, np. stocznie, limity mleka a czasem bzdury jak ujednoIicenie kształtu marchewki (która jak pamiętamy jest owocem). I tak bez końca, co chwile coś się zmienia i tłumaczy rozkładając ręce "no nic nie można z tym zrobić, takie są przepisy unijne"
No więc jak jest tym razem? Tak samo. Napisali w Brukseli więc tak ma być. A ponieważ my jesteśmy krajem suwerennym to "nie mamy wyboru i musieliśmy się do tego dostosować".
https://www.facebook.com/zelaznalogi...e=1&permPage=1

wiesniak842 14.01.2015 16:37

Tak apropos tych niemieckich mediow w Polsce. Gdzies obilo mi sie o uszy, ze w Niemczech wlasnie jest ustawa, dzieki ktorej zagraniczne koncerny medialne nie maja prawa odkupowania tych niemieckich ze wzgledu na mozliwosc wdrazania obcej propagandy. Prawda to? Jesli tak to juz w ogole kabaret.

palikot 14.01.2015 17:09

nc+ jest francuskie...
pozatym uwolnione na szczęście od indotkrynacji więc nie jest źle ;)

Gwiaździsty 14.01.2015 17:23

Cytat:

Pierwotnie napisane przez wiesniak842 (Post 1387674)
Tak apropos tych niemieckich mediow w Polsce. Gdzies obilo mi sie o uszy, ze w Niemczech wlasnie jest ustawa, dzieki ktorej zagraniczne koncerny medialne nie maja prawa odkupowania tych niemieckich ze wzgledu na mozliwosc wdrazania obcej propagandy. Prawda to? Jesli tak to juz w ogole kabaret.

Prawda, tak właśnie jest. Bronią si e przed tym co sami robią w Polsce.

Cytat:

nc+ jest francuskie...
pozatym uwolnione na szczęście od indotkrynacji więc nie jest źle
Że co proszę ? Chyba żartujesz, w większości filmów o pedziach, lesbijkach, antykościelnych są współproducentami lub w całości je finansują.

W Małopolsce w niemieckich łapkach jest Dziennik Polski i Gazeta Krakowska.

Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 17:26.

Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl