Forum Kibiców Wisły Kraków

Forum Kibiców Wisły Kraków (https://forumwisly.pl/index.php)
-   Wisła Kraków - piłka nożna (https://forumwisly.pl/forumdisplay.php?f=5)
-   -   Polityka transferowa Wisły (https://forumwisly.pl/showthread.php?t=8819)

DrunkenBear 18.07.2010 21:20

Z tą fazą grupową, to żebyś się nie zagalopował. Bo trochę czasu będzie trzeba żeby ekipa się zgrała. Ale jeśli dopisze szczęście w losowaniu, to może być i faza grupowa.

qchar90 18.07.2010 21:22

ja czytalem na mniej znanych portalach o Wisle ze interesuja sie lewym obronca,
wiec pewnie Diaz albo Pietia odejdzie.

Proximus 18.07.2010 21:22

Cytat:

Pierwotnie napisane przez tomek100 (Post 937860)
Policzyłem - jeśli sprawdzą się wszystkie zapowiedzi to będziemy mieli... 27 zawodników (teraz mamy 22).. nie liczę Mcihalovicia

WOW

Kogo?

(10znaków)

pchelas 18.07.2010 21:23

O nie , o nie, nie kupiliśmy Essiena , tylko no-name Wilka, porażka, dramat, koniec ery Cupiała...

Syn Kangura z 1984 18.07.2010 21:24

Cytat:

Pierwotnie napisane przez KOMINEK (Post 937875)
Mnie interesuje jedna rzecz kadra ma - ograniczone rozmiary. Więc albo będziemy niedługo sprzedawać albo niektórzy siądą na ławce czy wręcz do 18 meczowej nie będą się łapać.

Ciekawe jak to wszystko zostanie poukładane .

Też mnie to wszystko ciekawi, z tym że transfer Wilka można wytłumaczyć w prosty sposób - Sobol. Jego czas już niestety powoli mija :-/ O ile go kupimy :P

tomek100 18.07.2010 21:25

szybko pisałem, chyba wiesz o kogo chodzi?

lucekj 18.07.2010 21:26

Cytat:

Pierwotnie napisane przez qchar90 (Post 937887)
ja czytalem na mniej znanych portalach o Wisle ze interesuja sie lewym obronca,
wiec pewnie Diaz albo Pietia odejdzie.

Właśnie tego się obawiam, jeśli zakontraktujemy tych zawodników, którym już przypisaliście pozycje, numery na koszulkach itd to raczej ktoś odejdzie.

Wolałbym aby został Pietia, bo raz Polak, dwa mimo wszystko chyba lepszy od Diaza na boku

Awe 18.07.2010 21:26

Już pomijając kwestię tego czy Wilk do nas trafi czy nie:

Dobrze, że pojawiała się taka (na razie) plotka, bo widać jakich mamy ekspertów na forum :D Ludzie, wy chcecie uchodzić za specjalistów i oceniać jakieś transfery, oceniać zagranicznych graczy bez ich oglądania, a nie wiecie kim jest czołowy polski pomocnik z czołowej drużyny ekstraklasy :D

"no-name" "nie kojarzę" "to ten, co strzelił nam bramkę na Hutniki"

Żałosne.

tomek100 18.07.2010 21:26

szybko pisałem... chyba wiesz o kogo chodzi?

Lemur 18.07.2010 21:27

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Awe (Post 937839)
Chyba rzeczywiście trzeba tak zrobić, bo ostatnio na forum jest tyyyyylu ekspertów. I każdy z nich już wie jacy to słabi są nasi nowi zawodnicy. I każdy wiedział, że Uche będzie super wzmocnieniem itp. itd. Geniusze sami.

A co w tym takiego dziwnego, że piłkarz z rezerw Espaniolu powinien przerastać całą naszą badziewną ligę? Co, ludzie mieli się spodziewać, że będzie osłabieniem? :rotfl:

i dalej - co niezwykłego w tym,że za 1 mln E. można kupić więcej dobrych piłkarzy niż za 0 E.? Że więcej się nie sprawdza zawodników darmowych, niż dokładnie wyselekcjonowanych i wykupionych? Jak rozumiem, tu chodzi po prostu o PROPORCJE zjawiska.

Więc puknijcie się w czoło i zastanówcie się, co zarzucacie krytykom wiecznego grzebania w darmowym lub taniutkim szrocie - ostatnie lata najlepiej pokazały, dokąd zawiodło to Wisłę.

WislakWloszczowa 18.07.2010 21:32

Wg Echa Dnia Wilk przyjdzie do nas za 600 tyś. zł.
http://www.echodnia.eu/apps/pbcs.dll...KA13/346322925

Forza 18.07.2010 21:32

1) Chłopak z River Plate ;-) Hmm tak samo zaczynał Pablo Aimar. Jestem jak najbardziej za.

2) DROGIE DZIECI:

Cezary Wilk był uznawany za największy talent na pozycji DM jak to zwiecie kiedy miał już 21 lat!!!! I Wisła nie pierwszy raz się nim interesuje :-)

TO DOPIERO NIESPODZIANKA ! Byłby i oby będzie WIELKI transfer!

No i co niedowiarki ? Oczekiwaliście że do Wisły dojrze Ronaldinho... Nie ma jak na razie pewności że:
-Chavez
-Riero
-Wilk
rzeczywiście do nas dojdą... ale przypominam że jeszcze testujemy 2ch gości (ten Niemiec zapewne miał być kontrkonkurentem dla Wilka)...

W sumie zatem 3 transfery + 5 przeprowadzonych :D Ach !!!! Dawno tak nie było !

I powiem tylko tyle że jak dla mnie te tranfery są o wiele lepiej przemyślane niż te legijne i robią na mnie większe wrażenie niż lechowe.

Jedno co tylko mnie martwi że się zrobić może spory młyn językowy. Plus jest taki że Ęri w pracy z obcokrajowcami odniósł wieksze sukcesy niż w pracy w rodzinnym kraju klubowo.

Chesteroski 18.07.2010 21:33

Cytat:

Sprawdziliśmy tę wiadomość swoimi "kanałami" i to prawda. Wilk przechodzi testy medyczne i podpisze z krakowianami prawdopodobnie 4-letni kontrakt. Suma transferu wyniesie około 300 tysięcy euro. Może Facebook jeszcze dziś coś ciekawego napisze:)

Źródło: TSW.com.pl
Tak czy inaczej chłopaki się muszą zgrać, więc nie liczyłbym, że po dwóch tygodniach treningów będziemy tacy zajebiści, że rozwalimy Juventus czy kogo tam nam przypisze los, nie mniej jednak jeśli te wszystkie dzisiejsze zapowiedzi się potwierdzą podpisami, to można będzie powoli znów pogodniej zerkać w przyszłość, i tylko Głowy mi będzie żal...

_ukoL 18.07.2010 21:33

Lemur dokąd to zawiodło Wisłę?

P.S. Bardzo fajna opcja z Wilkiem. Wreszcie jakaś równowaga dla obcokrajowców. Przyda się młody Polak. :-)

For_FuN_ 18.07.2010 21:35

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Jagul (Post 937787)
To co piszesz w ogóle do mnie nie trafia. Żeby zagrać na tych MŚ te 3 mecze, najpierw trzeba było rozprawić się w eliminacjach ze zdecydowanie lepszymi drużynami. Honduras potrafił wygrać z Meksykiem, Kostaryką i toczyć zacięte boje z USA. Na MŚ nie grają żadne przypadkowe zespoły, bo gdyby grały to byłaby tam również nędzna Polska.
Nawet jeżeli nie ma doświadczenia, to nie znaczy, że sobie nie poradzi. Taki Marcelo, który przechodził do nas z Santosu, też nie miał za dużo doświadczenia, a dał radę.

Najpierw zapoznaj sie z druzynami, ktore wystepowaly na MS, a potem sie wypowiadaj. Polska w ostatnim czasie byla na kilku wielkich imprezach, a Honduras? Nie wiem, skad biora sie takie wypociny. Przypadkowe druzyny graja na MS, bo taki funkcjonuje podzial na strefy. Wiele pilkarsko lepszych ekip z Europy nie jedzie na Mundial, bo ilosc miejsc jest mocno ograniczona. Nie porownujmy tez prosze ligi brazylijskiej i ligi Hondurasu, bo to "troszke" inny poziom. Dla mnie Chavez to wielka niewiadoma(jak i pozostale transfery). Zobaczymy, co pokaze na boisku, jesli podpisze kontrakt.

Jesli chodzi o Wilka, to bycmoze wyrozniajacy sie w Koronie, ale napewno nie wyrozniajacy sie w lidze(mowimy o najlepszych pilkarzach).

wolfy 18.07.2010 21:35

Cytat:

Pierwotnie napisane przez flamengista (Post 937294)
Adres Rios - umówmy się, do reprezentacji młodzieżowej Argentyny nie trafia się przypadkowo.

Mauro Cantoro. W reprezentacji młodzieżowej Argentyny grał jako napastnik. Jako napastnik też przyszedł do Wisły. Miał tylko jeden problem - nie potrafił strzelać goli. No dobra - dwa, bo kiwał się też sam ze sobą. Dopiero Kasperczak znalazł mu miejsce na boisku.

Młodzieżówka to młodzieżówka - są gracze którzy z miejsca są już zakontraktowani przez najlepsze kluby na świecie, jest też tło w postaci gości, dla których będzie to ostatni kontakt z reprezentacją i futbolem na wysokim poziomie. W młodzieżówce grał też chyba Cleber, jeśli mnie pamięć nie myli.

Awe 18.07.2010 21:35

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Lemur (Post 937897)
A co w tym takiego dziwnego, że piłkarz z rezerw Espaniolu powinien przerastać całą naszą badziewną ligę? Co, ludzie mieli się spodziewać, że będzie osłabieniem? :rotfl:

i dalej - co niezwykłego w tym,że za 1 mln E. można kupić więcej dobrych piłkarzy niż za 0 E.? Że więcej się nie sprawdza zawodników darmowych, niż dokładnie wyselekcjonowanych i wykupionych? Jak rozumiem, tu chodzi po prostu o PROPORCJE zjawiska.

Więc puknijcie się w czoło i zastanówcie się, co zarzucacie krytykom wiecznego grzebania w darmowym lub taniutkim szrocie - ostatnie lata najlepiej pokazały, dokąd zawiodło to Wisłę.

Tito, Aruabarena, Descarga (ten to nawet nie był z rezerw), mówi Ci to coś? Ale niektórzy jasnowidze parę stron wcześniej pisali, że byli PEWNI, że Uche będzie wzmocnieniem. Gratuluję wiedzy. Ja piszę o jednym, a Ty o drugim. Ja pisze o wielkich ekspertach, którzy wiedzieli, że Uche jest super piłkarzem, którzy wiedzą, że Bunoza i Cikosz to szrot, że ten nowy Serb to szrot, że Milinkovic by nas zbawił i w ogóle jest mega inwestycją bo za rok by poszedł za 10 mln E do Barcelony.

Jagul 18.07.2010 21:35

To będzie chyba jedno z najbardziej przemyślanych okienek transferowych w historii :D

FTC1899 18.07.2010 21:36

Skoro planowane jest sprowadzenie defensywnego pomocnika, a szukany jest także lewy obrońca, oznaczałoby to że do odejścia szykowany jest Diaz, z czego cieszyłbym się niezmiernie, gdyż to zwykły drewniak. Jego jedyną zaletą jest to że mógł grac na kilku pozycjach. Sprzedawać czym prędzej !

Aż dziwne że Onyszko jednak do nas nie dołączył, byłoby to idealnie zwieńczenie nieudolnych poszukiwań bramkarskich.. A tak serio to życzę mu powrotu do zdrowia.

Ps. Jeżeli kogoś nie przekonuje Chavez, bo gra w lidze Hondurasu i był podstawowym obrońcom w reprze tegoż właśnie kraju, to spoko ma. Dla mnie reprezentacja Hondurasu jest całkiem niezła, a już na pewno lepsza od naszej..

dadek 18.07.2010 21:38

Cytat:

Pierwotnie napisane przez thechris (Post 937825)
Wilk? Jakiegoś tam kojarzę...ze sklepu AGD... biegającego między lodówką a kuchenką ...ale z Korony? Znowu no-name.

a kto dal Ciebie nie jest no-name??? Fabregas, Maicon, Messi ????

Cichy 18.07.2010 21:41

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Markus (Post 937758)
Na pewno znacznie większą niż Pinto z II, III czy IV ligi chińskiej.

Sorry Markus ale uczepiłeś się tego Pinto (czy wcześniej Alemao) jak rzep psiej dupy żeby poprzeć czymś swoje argumenty, podczas gdy z góry było wiadomo, że są to zawodnicy, którzy wpadli "przejazdem" szukając angażu gdziekolwiek. Zostali u nas kilka dni tylko po to, żeby w gierce jedenastu na jedenastu przy kadrowych absencjach w tamtym okresie, nie musieli grać Czerwiec, Moskal, masażysta, kucharz i sprzątaczka.
A Ty robisz z tego koronny argument podważający naszą politykę kadrową.

Cytat:

Pierwotnie napisane przez wolfy (Post 937913)
Mauro Cantoro. W reprezentacji młodzieżowej Argentyny grał jako napastnik. Jako napastnik też przyszedł do Wisły. Miał tylko jeden problem - nie potrafił strzelać goli. No dobra - dwa, bo kiwał się też sam ze sobą. Dopiero Kasperczak znalazł mu miejsce na boisku.

I co ma potwierdzać ten argument? dla przeciwwagi:
Cytat:

Lionel Messi. W czerwcu 2004 zadebiutował w reprezentacji Argentyny U-20 w towarzyskim spotkaniu z rówieśnikami z Paragwaju. Rok później zwyciężył z drużyną na Młodzieżowych Mistrzostwach Świata 2005 rozegranych w Holandii. Został królem strzelców i uznano go za najlepszego gracza turnieju.

KOMINEK 18.07.2010 21:44

Ja na te wszystkie transfery bardzo się cieszę tylko na Boga Ojca żeby zdążyli kupić/wypożyczyć stopera i zdobyć pozwolenia na jego grę przed III rundą bo inaczej to te wszystkie transfery i kant dupy roztrzasł.

piotrekwrd 18.07.2010 21:45

Cytat:

Pierwotnie napisane przez wolfy (Post 937913)
Mauro Cantoro. W reprezentacji młodzieżowej Argentyny grał jako napastnik. Jako napastnik też przyszedł do Wisły. Miał tylko jeden problem - nie potrafił strzelać goli. .

http://www.90minut.pl/wystepy.php?id=3511&id_sezon=59
pięć bramek w pierwszych 4 meczach, później go przesunęli do pomocy, gdzie grał ofensywnego
Nawet mod nie jest wszystkowiedzący xD

FTC1899 18.07.2010 21:46

A tak btw to Bunoza już załatwił co miał załatwić ?

qchar90 18.07.2010 21:47

doswiadczony stoper to podstawa, choc ja bym byl za kupnem dwoch stoperow
Cleber juz konczy kariere,

Areo 18.07.2010 21:48

Cytat:

Pierwotnie napisane przez KOMINEK (Post 937874)
Mnie interesuje jedna rzecz kadra ma - ograniczone rozmiary. Więc albo będziemy niedługo sprzedawać albo niektórzy siądą na ławce czy wręcz do 18 meczowej nie będą się łapać.

W tym okienku pozbyliśmy się szeregu piłkarzy więc to nie powinien być większy problem. Prawdziwy jakościowy ubytek nastąpił wprawdzie tylko przy odejściu Głowy i Marcelo, ale pozbyliśmy się też Juszczyka, Jopa, Ba, Gołosia, Christowa i Alvareza. Może odejdą też Jarosiński i Rado. W sumie 8-10 piłkarzy odeszło z pierwszej drużyny.

Jeśli potwierdzą się ostatnie doniesienia kadrowe to do klubu dojdą: Chavez, Rios, Wilk, Bunoza, Paljic, Cikos, Jovanic, Kowalski i Żurawski. Czyli 9 piłkarzy, a więc praktycznie tyle samo co odeszło.

W sumie dobrze, że kadra oczyściła się ze zawodzących i bezproduktywnych grajków, a na ich miejsce sprowadzani są piłkarze o sensownych perspektywach i umiejętnościach. Tylko Marcelo i Głowy mi szkoda. No i Gołosia, ale to raczej z przyczyn pozasportowych.

Dzimi 18.07.2010 21:49

Cytat:

Pierwotnie napisane przez KOMINEK (Post 937874)

hmmm. Zakładając ze transfery Chaveza, Riosa i Wilka dojdą do skutku, będziemy mieli:

------------------- Jovanic ----------------------
------------------- Pawełek ---------------------

--- Singlar -- Chavez -- Bunoza --- Diaz ---
--- Cikos -- Cleber - Kowalski - Pi. Brożek -

-- Łobodziński -- Jirsak - Garguła -- Paljić -
-- Małecki --- Sobolewski -- Wilk --- Kirm -

----------- Żurawski -------- Rios --------------
------------ Brożek -------- Boguski -----------

Pogrubioną czcionką pozycje które już wymagają, lub z góry wiadomo, że będą wymagać wzmocnień w zimowym okienku transferowym.

Tak więc będziemy mieć 2 pełne składy, sytuacja jakiej dawno nie było. Z zaprezentowanej powyżej kadry po ostatnich "występach" odesłałbym do M.E Małeckiego, a w jego miejsce sprowadził jako konkurenta dla Łobodzińskiego jeszcze jednego wysokiej klasy skrzydłowego z zagranicy.

Zimą karierę zakończy Cleber, ponadto jesienne mecze zweryfikują jakość i przydatność do zespołu poszczególnych piłkarzy, i Wisła nadal potrzebować będzie wzmocnień.
Nie ma co ukrywać że dla kilku zawodników ta runda to przysłowiowe być albo nie być. Dotyczy to między innymi Kirma, Małeckiego, Boguskiego, Pawła Brożka.

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Areo (Post 937932)
W tym okienku pozbyliśmy się szeregu piłkarzy więc to nie powinien być większy problem. Prawdziwy jakościowy ubytek nastąpił wprawdzie tylko przy odejściu Głowy i Marcelo, ale pozbyliśmy się też Juszczyka, Jopa, Ba, Gołosia, Christowa i Alvareza. Może odejdą też Jarosiński i Rado. W sumie 8-10 piłkarzy odeszło z pierwszej drużyny.

Jeśli potwierdzą się ostatnie doniesienia kadrowe to do klubu dojdą: Chavez, Rios, Wilk, Bunoza, Paljic, Cikos, Jovanic, Kowalski i Żurawski. Czyli 9 piłkarzy, a więc praktycznie tyle samo co odeszło.

W sumie dobrze, że kadra oczyściła się ze zawodzących i bezproduktywnych grajków, a na ich miejsce sprowadzani są piłkarze o sensownych perspektywach i umiejętnościach. Tylko Marcelo i Głowy mi szkoda. No i Gołosia, ale to raczej z przyczyn pozasportowych.

Aby myśleć o sukcesach taki sam proces powinien zostać przeprowadzony w następnym okienku transferowym (zimą), po weryfikacji przydatności poszczególnych zawodników na podstawie ich formy i występów.

Lemur 18.07.2010 21:51

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Awe (Post 937914)
Tito, Aruabarena, Descarga (ten to nawet nie był z rezerw), mówi Ci to coś? Ale niektórzy jasnowidze parę stron wcześniej pisali, że byli PEWNI, że Uche będzie wzmocnieniem. Gratuluję wiedzy. Ja piszę o jednym, a Ty o drugim. Ja pisze o wielkich ekspertach, którzy wiedzieli, że Uche jest super piłkarzem, którzy wiedzą, że Bunoza i Cikosz to szrot, że ten nowy Serb to szrot, że Milinkovic by nas zbawił i w ogóle jest mega inwestycją bo za rok by poszedł za 10 mln E do Barcelony.

A laczego ktoś nie mógł być przekonany, że Uche to świetny ruch? Bo parę lat później Trzeciak bezmyślnie wybrał paru Hiszpanów u schyłku, a nie początku kariery? :rotfl:

Zabawny jesteś.

Wskaż też mi jakiś fragment, w którym ktoś jest wściekły na zarząd za sprowadzenie Cikosza i Bunozy, albo podaj racjonalny argument dlaczego młody reprezentant Serbi miałby być gorszym ruchem niż Pavlić?

A ironia musi być sensowna - inaczej jest wyłacznie żałosna. To tak a propo tych 10 mln Euro i Barcelony...

m_staszek 18.07.2010 21:52

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Chesteroski (Post 937856)
Info pojawiło się też na TWSD i nie pochodzi z tamtego serwisu, który jest powiązany z Weszło, a jak wiemy Weszło nieprzypadkowo często trafia z transferami

A to biję się w pierś... Nie zaglądam na wszystkie portale.

Wojtek_Lok, dla mnie Wilk nie jest młodym zawodnikiem, a już ukształtowanym, doświadczonym graczem.

willow 18.07.2010 21:55

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Dzimi (Post 937933)
hmmm. Zakładając ze transfery Chaveza, Riosa i Wilka dojdą do skutku, będziemy mieli:

------------------- Jovanic ----------------------
------------------- Pawełek ---------------------

--- Singlar -- Chavez -- Bunoza --- Diaz ---
--- Cikos -- Cleber - Kowalski - P. Brożek -

-- Łobodziński -- Jirsak - Garguła -- Paljić -
-- Małecki --- Sobolewski -- Wilk --- Kirm -

--------- Żurawski -------- Rios --------------
---------- Brożek -------- Boguski -----------

Tak więc będziemy mieć 2 pełne składy, sytuacja jakiej dawno nie było. Z zaprezentowanej powyżej kadry po ostatnich "występach" odesłałbym do M.E Małeckiego, a w jego miejsce sprowadził jako konkurenta dla Łobodzińskiego jeszcze jednego wysokiej klasy skrzydłowego z zagranicy.

Zimą karierę zakończy Cleber, ponadto jesienne mecze zweryfikują jakość i przydatność do zespołu poszczególnych piłkarzy, i Wisła nadal potrzebować będzie wzmocnień.
Nie ma co ukrywać że dla kilku zawodników ta runda to przysłowiowe być albo nie być. Dotyczy to między innymi Kirma, Małeckiego, Boguskiego, Pawła Brożka.

Aby myśleć o sukcesach taki sam proces powinien zostać przeprowadzony w następnym okienku transferowym (zimą), po weryfikacji przydatności poszczególnych zawodników na podstawie ich formy i występów.

Jak patrze na to Twoje zestawienie to dochodzę do wniosku, że brakuje nam jeszcze prawego pomocnika i lewego obrońcy.

Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 19:26.

Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl