Forum Kibiców Wisły Kraków

Forum Kibiców Wisły Kraków (https://forumwisly.pl/index.php)
-   Wisła Kraków - piłka nożna (https://forumwisly.pl/forumdisplay.php?f=5)
-   -   Polityka transferowa Wisły (https://forumwisly.pl/showthread.php?t=8819)

dodo19891989 16.01.2011 13:05

Cytat:

Pierwotnie napisane przez domin_czyzyny (Post 1036261)
tak tyle, polecił Go menadżer Bednarzowi, i ówczesny nasz dyr. sportowy się napalił. Kupili Go, mimo sprzeciwu Macieja Skorży - tak co pamiętam

Nie żebym coś zle mówił na Tomka, ale nie wydaje mi się żeby "się spłacił". Jeszcze jak teraz dołączy "Meli" (Melikson):rotfl: to chyba lepiej by było dla niego odejśc, albo np wypożyczenie do końca sezonu.

Semper Fidelis 1985 16.01.2011 13:07

Cytat:

Pierwotnie napisane przez M89 (Post 1036262)
Ciekawe jak się temu Meliksonu spodoba "JŻS"... :D

hahaha dobre :rotfl:

atomek21 16.01.2011 13:07

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Kluvi (Post 1036259)
właśnie ja nie jestem przekonany co do tej ceny bo ją media podały i sie tak trzyma.
Tak samo jak mało kto wie że menago Marcelo wziął 400tys euro za podpis jego zawodnika :P

tyle to bierze stajnia Jorge Mendesa za sprzedaż wypromowanego już zawodnika średniej klasy.

możliwe, że kwota przy transferze była zbliżona, ale na pewno nie była to sama prowizja menago. trzeba przecież wliczyć jeszcze signature fee dla Marcelo i inne poboczne koszty, nazwijmy to, techniczne (które wcale nie musiały być małe)

nh79 16.01.2011 13:09

dziwi mnie jedna sprawa.skoro gosc tak wymiata w lidze izraelskiej i ma obywtelstwo polskie to dlaczego nikt sie nie zainteresowal nim pod katem reprezentacji, gdyz w seniorskiej Izraela zadebiutowal dopiero w zeszlym roku w maju z Urugwajem.jak dla mnie troche dziwne, bo skoro taki dobry a my mamy Euro to napewno jesli chodzi o rozwoj jego kariery to sadze ze powaznie by sie zastanowil nad taka opcja.

zielak14 16.01.2011 13:09

mam nadzieje, że kilka meczy nasi wysłannicy obejrzeli tego Meliksona... jak w ciemno go biorą to słabo. Za Jirsaka 750tys euro to była mega przesada... teraz byle go oddać za jakiś grosz, bo mamy Gargułe, Boukhariego, może Meliksona..

wislak68 16.01.2011 13:14

Cytat:

Pierwotnie napisane przez domin_czyzyny (Post 1036255)
Ja zareagowałem, ponieważ odniosłem takie wrażenie, że Tobie ciężej jest zaakceptować Izraelitę niż przedstawiciela innej narodowości (np. Serba).
I mam nadzieję, że jedynym kryterium oceny tego zawodnika będzie Jego gra i zaangażowanie.

Obydwa zdania są zgodne z tym co uważam na temat Meliksona i czemu dałem wyraz w swoim poście.

Kluvi 16.01.2011 13:16

atomek21 możliwe że jest jak piszesz, mi chodzi o fakt że jak prasa podała 700tys za Jirsaka to kazdy w to wierzył
bo ja mam ciągle przed oczyma sprawę Janczyka jak przechodził do Rosji ostro podawano że za 4 mln poszedł a jak się później okazało to chyba za niecałe 3 mln :P
A co do Marcelo to właśnie tam pisali ze to był ten haczyk, menago załatwia wam dobrego darmowego Playera ale prowizja dla niego spora, co nie zmienia faktu że i tak nam się to opłaciło bo sie na nim zarobiło trochę:)

dodo19891989 16.01.2011 13:17

Ciekawe... http://www.football-talents.co.uk/Ka...7-38903-2.html

zielak14 16.01.2011 13:19

Cytat:

Pierwotnie napisane przez dodo19891989 (Post 1036271)

to Ghańczyk karim ma 20 lat ?

bozar 16.01.2011 13:20

Cytat:

Pierwotnie napisane przez atomek21 (Post 1036265)
tyle to bierze stajnia Jorge Mendesa za sprzedaż wypromowanego już zawodnika średniej klasy.

możliwe, że kwota przy transferze była zbliżona, ale na pewno nie była to sama prowizja menago. trzeba przecież wliczyć jeszcze signature fee dla Marcelo i inne poboczne koszty, nazwijmy to, techniczne (które wcale nie musiały być małe)

No jak dla mnie podstawowy obrońca potentata ligi brazylijskiej podchodzi pod definicję wypromowanego zawodnika średniej klasy :D Ale mniejsza o to, ważne że okazało się to jednym z najlepszych biznesów Wisły ery Cupiała.

Co do Meliksona, jeśl już jesti faktycznie przyklepany - mam nadzieję że ludzie w klubie mają na tyle oleju w głowie by mu delikatnie, dyplomatycznie wytłumaczyć o co chodzi w tych zawiłościach kibicowskich w Grodzie Kraka ;) Choć skoro jego ojciec jest z pochodzenia Polakiem to może ma już jakiś wstępny ogląd sytuacji. A jak nie to Mały mu zrobi wykład. I łacinę (jak już ktoś wspominał) mu nieco przybliży :D

Czekamy zatem na potwierdzenie badań medycznych..

varredo 16.01.2011 13:21

A wiadomo, co się dzieje z Tym młodym Ghańczykiem, który miał do nas dołączyć?
Media informowały o tym pod koniec grudnia. Od tamtego czasu nic o nim nie słychać...

Teqcontroller 16.01.2011 13:24

Cytat:

Pierwotnie napisane przez varredo (Post 1036275)
Media informowały o tym pod koniec grudnia. Od tamtego czasu nic o nim nie słychać...

Jak się coś nie spier***i to we wtorek ma podpisać z nami kontrakt.

wislak68 16.01.2011 13:24

Cytat:

Pierwotnie napisane przez nh79 (Post 1036266)
dziwi mnie jedna sprawa.skoro gosc tak wymiata w lidze izraelskiej i ma obywtelstwo polskie to dlaczego nikt sie nie zainteresowal nim pod katem reprezentacji, gdyz w seniorskiej Izraela zadebiutowal dopiero w zeszlym roku w maju z Urugwajem.jak dla mnie troche dziwne, bo skoro taki dobry a my mamy Euro to napewno jesli chodzi o rozwoj jego kariery to sadze ze powaznie by sie zastanowil nad taka opcja.

O ile dobrze rozumiem to M polskiego obywatelstwa nie ma ale chce je dopiero uzyskać. Moim zdaniem jest mu ono potrzebne (tak samo zresztą jak pozostałym Izraelczykom wymienionym w poprzednich postach) aby obejść limity UE na zatrudnianie cudzoziemców. Jego plan (jesli dobrze rozumiem) jest taki aby w ciągu najbliższych dwóch lat uzyskać polskie obywatelstwo i wypromować się do lepszej ligi (nie będzie go wtedy dotyczył limit zatrudnienia a co za tym idzie łatwiej będzie mu zdobyć kontrakt).
Jestem przekonany że uważa się za Żyda i nie miałby ochoty grać w reprezentacji Polski. Jego rodzice mogli pochodzić z Polski ale byli Żydami i wychowali go na Żyda właśnie.

szczepek19 16.01.2011 13:25

Cytat:

bo poinformowały że zaraz na początku przygotowań do rundy wiosennej ma podpisać kontrakt z naszym klubem ;] a znowu zaczną trąbić jeśli rzeczywiście ten kontrakt podpisze ;)

bloodraven 16.01.2011 13:26

Cytat:

Pierwotnie napisane przez dodo19891989 (Post 1036271)

Nie sugerowałbym się tym portalem, gdyż wg. nich w kadrze mamy również Cissoko:shock: Chyba, że zmierza do nas od zeszłych wakacji:lol:

varredo 16.01.2011 13:28

Cytat:

Pierwotnie napisane przez szczepek19 (Post 1036281)
bo poinformowały że zaraz na początku przygotowań do rundy wiosennej ma podpisać kontrakt z naszym klubem ;] a znowu zaczną trąbić jeśli rzeczywiście ten kontrakt podpisze ;)

Czyli chcą go testować?

PhantomRanger 16.01.2011 13:29

Cytat:

To my się jakimś Ghańczykiem interesowali? Dawno tu nie zaglądałem więc w temacie nie jestem :) Słyszałem jednak o rzekomym zainteresowaniu Wisły niejakim Rokerem Pereiro z AEK.

Eternit 16.01.2011 13:31

Cytat:

Pierwotnie napisane przez varredo (Post 1036284)
Czyli chcą go testować?

Z tego co pamiętam, to chodziło bardziej o testy medyczne.

matys2 16.01.2011 13:33

Cytat:

Pierwotnie napisane przez westersyl (Post 1036197)
Ja już jak pisałem oglądałem wczoraj gościa w meczu i on potwierdził to wszystko co jest na YouTube w meczu przeciwko drużynie która grała w LM, ładne dryblingi potrafił minąć 3 rywali w środku pola, wywalczył rzut wolny po który padła bramką, zagrał idealną prostopadłą piłeczkę do gościa który wyszedł sam na sam.

Tak się składa, że też oglądałem jego wczorajszy mecz i moim zdaniem wypadł dość przeciętnie...

Miał dwa udane dryblingi. Jedno dobre prostopadłe podanie.
Ale tez dwa bardzo słabe dośrodkowania z prawej strony. Raz tak przyjął piłkę, że odskoczyła mu na kilka metrów i wyszła na aut..

Nie wiem gdzie ty widziałeś, że minął 3 zawodników??
Miał udany drybling do boku gdzie uciekł dwóm piłkarzom.

Ale trzech? To chyba minął w twojej wyobraźni...

Titto 16.01.2011 13:34

zbymak dzisiaj pisał, że w tym okienku na pewno będą 4 transfery.
Wychodzi na to, że Alhasan, Melikson + x + y.
Mówił też, że na 100 % przyjdzie nowy bramkarz.
Zastanawiam się tylko czy będzie to trzeci bramkarz czy też pierwszy.
Wolałbym tą pierwszą opcje, bo uważam, że warto zaufać Filipowi Kurcie może stanie się w Wiśle kimś takim jak Sandomierski w Jadze...

snyrting 16.01.2011 13:35

Cytat:

Pierwotnie napisane przez PhantomRanger (Post 1036285)
To my się jakimś Ghańczykiem interesowali? Dawno tu nie zaglądałem więc w temacie nie jestem :) Słyszałem jednak o rzekomym zainteresowaniu Wisły niejakim Rokerem Pereiro z AEK.

Na początku grudnia mowa była o tym panu (http://pl.wikipedia.org/wiki/Karimu_Alhassan). Podobno zaoferowaliśmy już za niego 200 tyś € i 17 stycznia ma przyjechac na testy medyczne.

nh79 16.01.2011 13:37

Cytat:

Pierwotnie napisane przez wislak68 (Post 1036280)
O ile dobrze rozumiem to M polskiego obywatelstwa nie ma ale chce je dopiero uzyskać. Moim zdaniem jest mu ono potrzebne (tak samo zresztą jak pozostałym Izraelczykom wymienionym w poprzednich postach) aby obejść limity UE na zatrudnianie cudzoziemców. Jego plan (jesli dobrze rozumiem) jest taki aby w ciągu najbliższych dwóch lat uzyskać polskie obywatelstwo i wypromować się do lepszej ligi (nie będzie go wtedy dotyczył limit zatrudnienia a co za tym idzie łatwiej będzie mu zdobyć kontrakt).
Jestem przekonany że uważa się za Żyda i nie miałby ochoty grać w reprezentacji Polski. Jego rodzice mogli pochodzić z Polski ale byli Żydami i wychowali go na Żyda właśnie.

napisalem tak bo ktos wyzej napisal, ze ma paszport polski.abstrahujac od tego czy go ma czy nie to i tak jestem zdiwiony, ze skoro taki dobry i ma ojca Polaka to nikt z PZPN go nie wylukal, bo skoro podobno naciskal na przenosiny do Pl to napewno dlatego, ze wie juz ze to trampolina do zachodu, co znaczy ze gosc jest ambitny i ma cel.jesli ma cel i chce sie rozwijac to udzial w Euro bylby dla niego niepowtarzalna szansa na pokazanie sie.oczywiscie to tylko moje czyste dywagacje, bo nie mam pojecia jak gosc sie preazentuje i czy by sie nadawal.chodzi mi jedynie o to ze nikt wczesniej sie nim z pzpn-u nie zainteresowal.pozdrawiam

szprotson 16.01.2011 13:41

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Titto (Post 1036288)
zbymak dzisiaj pisał, że w tym okienku na pewno będą 4 transfery.
Wychodzi na to, że Alhasan, Melikson + x + y.
Mówił też, że na 100 % przyjdzie nowy bramkarz.
Zastanawiam się tylko czy będzie to trzeci bramkarz czy też pierwszy.
Wolałbym tą pierwszą opcje, bo uważam, że warto zaufać Filipowi Kurcie może stanie się w Wiśle kimś takim jak Sandomierski w Jadze...

bramkarz "podobno" juz jest, i od kilku dni ta informacje juz ktoś powiwielił tak, że nawet zaczynam sie zastanawiać czy to nie jest prawda, ale jutro sie okaze czy to prawda z panem D. czy nie.

WISŁAZWE 16.01.2011 13:42

Widzę, że wszyscy zaczęli się interesować naszym być może nowym zawodnikiem, w google po wpisaniu trzech pierwszych liter imienia Mao wyskakuje na drugiej pozycji zaraz za mao a przed Mao Tse Tung :lol:

Co to się dzieję.

Jestem za transferem jak najbardziej jak widać cierpliwość popłaca, bo uważam że jak już go sprowadzimy to będzie naszym wzmocnieniem a nie uzupełnieniem składu.
Mało mnie obchodzą malkontenci, którzy i tak byli i będą na tym forum szerzyć swój pesymistyczny światopogląd, pokazując nam same złe strony transferu:

- gra tylko prawą nogą
- jego drużyna jest 9 w tabeli
- jakby był naprawdę dobry to by do nas nie przyszedł itp.

Gość był/ jest kapitanem swojej drużyny, ma znakomity przegląd pola, nie szablonowe zagrania takiego zawodnika nam potrzeba, teraz to tylko szkoda że Brożek odszedł bo myślę, że mógłby to być duet jak Kuba- Brożek. Swoją drogą chłopak jakiś talent posiada skoro z trzeciej ligi przeszedł do Beitaru Jerozolima i rozegrał tam przeszło 100 spotkań.

westersyl 16.01.2011 13:43

Cytat:

Pierwotnie napisane przez matys2 (Post 1036287)
Tak się składa, że też oglądałem jego wczorajszy mecz i moim zdaniem wypadł dość przeciętnie...

Miał dwa udane dryblingi. Jedno dobre prostopadłe podanie.
Ale tez dwa bardzo słabe dośrodkowania z prawej strony. Raz tak przyjął piłkę, że odskoczyła mu na kilka metrów i wyszła na aut..

Nie wiem gdzie ty widziałeś, że minął 3 zawodników??
Miał udany drybling do boku gdzie uciekł dwóm piłkarzom.

Ale trzech? To chyba minął w twojej wyobraźni...

Coś koło 84 minuty, przyjął piłkę na klatkę piersiowa minął 3 zawodniku w środku pola po czy zagrał minimalnie nie dokładne podanie. Wyprowadził kilka razy bardzo ładne kontry, na początku, według mnie był najlepszy zawodnikiem tej drużny.
Koledzy też często nie nadążali za tym co on chce zrobić, wyprowadzą piłkę po czym zagrywa piętką niestety kolega nie spodziewał się takiego zagrania.
Należy podkreślić że Macabi te z LM miało miażdżąca przewagę w a ataku pozycyjnym. Według mnie Melikson jak najbardziej może zaliczyć ten mecz do udanych.
Nie był za wiele razy przy piłce tak jak cała jego drużna musiał zasuwać w defensywie jednak jak on miał piłkę to robiło się ciekawie.
Zaznaczam że transmisja mi się zacinała, nie widziałem wszystkiego jednak w oposianych sytuacjach teraz i wcześniej mam pewność ze to był on, komentatorzy zaczynają się wydzierać jak on dochodził do piłki. Nie wiem może oglądaliśmy inny mecz, jestem pewien że oglądałem Meliksona.

Tomasson 16.01.2011 13:43

Mówiło się ze strony Wisły o piłkarzu z głośnym nazwiskiem aby przyciągnąć więcej ludu na stadion. Ciekawi mnie czy taki będzie i jakiego formatu będzie ów piłkarz.

Nehiar 16.01.2011 13:45

Cytat:

Pierwotnie napisane przez WISŁAZWE (Post 1036295)
Widzę, że wszyscy zaczęli się interesować naszym być może nowym zawodnikiem, w google po wpisaniu trzech pierwszych liter imienia Mao wyskakuje na drugiej pozycji zaraz za mao a przed Maa Tse Tung :lol:

Co to się dzieję.

Jestem za transferem jak najbardziej jak widać cierpliwość popłaca, bo uważam że jak już go sprowadzimy to będzie naszym wzmocnieniem a nie uzupełnieniem składu.
Mało mnie obchodzą malkontenci, którzy i tak byli i będą na tym forum szerzyć swój pesymistyczny światopogląd, pokazując nam same złe strony transferu:

- gra tylko prawą nogą
- jego drużyna jest 9 w tabeli
- jakby był naprawdę dobry to by do nas nie przyszedł itp.

Gość był/ jest kapitanem swojej drużyny, ma znakomity przegląd pola, nie szablonowe zagrania takiego zawodnika nam potrzeba, teraz to tylko szkoda że Brożek odszedł bo myślę, że mógłby to być duet jak Kuba- Brożek. Swoją drogą chłopak jakiś talent posiada skoro z trzeciej ligi przeszedł do Beitaru Jerozolima i rozegrał tam przeszło 100 spotkań.

Wszystko i tak zweryfikuje boisko. Mam tylko nadzieje że nie powtórzy się sytuacja z Jirsakiem, gość wygląda solidnie, zastanawia jedynie dlaczego wcześniej nie był powoływany do reprezentacji ...

wislak68 16.01.2011 13:49

Cytat:

Pierwotnie napisane przez nh79 (Post 1036290)
napisalem tak bo ktos wyzej napisal, ze ma paszport polski.abstrahujac od tego czy go ma czy nie to i tak jestem zdiwiony, ze skoro taki dobry i ma ojca Polaka to nikt z PZPN go nie wylukal, bo skoro podobno naciskal na przenosiny do Pl to napewno dlatego, ze wie juz ze to trampolina do zachodu, co znaczy ze gosc jest ambitny i ma cel.jesli ma cel i chce sie rozwijac to udzial w Euro bylby dla niego niepowtarzalna szansa na pokazanie sie.oczywiscie to tylko moje czyste dywagacje, bo nie mam pojecia jak gosc sie preazentuje i czy by sie nadawal.chodzi mi jedynie o to ze nikt wczesniej sie nim z pzpn-u nie zainteresowal.pozdrawiam

Nie rozumiesz. Jego ojciec nie jest Polakiem ale Żydem który mieszkał na terenie Polski. W związku z tym ma prawo ubiegać się o polskie obywatelstwo ale jego narodowość jest żydowska. Większość historycznych przywódców Izraela (Begin, Szaron, Szamir, Mayer, Gurion) była w takiej samej sytuacji ale do głowy nie przyszło by im uważać się za Polaków.
Podobno jest to bardzo obecnie popularny w Izraelu trend aby w oparciu o przedwojenne obywatelstwo rodziców lub dziadków uzyskiwać polskie paszporty. Ułatwia im to bardzo prowadzenie interesów w UE ale nie ma absolutnie nic wspólnego ze zmianą narodowości.

1q2 16.01.2011 13:52

Cytat:

Pierwotnie napisane przez wislak68 (Post 1036301)
Nie rozumiesz.

Nudzi Ci się?Jeszcze się nie otrząsnąłeś po tej tragicznej wiadomości?Idź do politycznego swoje teorie przedstawiać chłopie.

picasso 16.01.2011 13:54

Cytat:

Pierwotnie napisane przez SWEET_83 (Post 1036192)
Kużwa czy ktos zna jezyk Izraelski??? Co tam wogóle pisze to niewiem...

bo może od złej strony czytasz.trzeba z prawej do lewej...

PvD 16.01.2011 14:02

Cytat:

Pierwotnie napisane przez picasso (Post 1036304)
bo może od złej strony czytasz.trzeba z prawej do lewej...

albo jest napisane po hebrajsku...;)

Wasiu 16.01.2011 14:02

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Tomasson (Post 1036297)
Mówiło się ze strony Wisły o piłkarzu z głośnym nazwiskiem aby przyciągnąć więcej ludu na stadion. Ciekawi mnie czy taki będzie i jakiego formatu będzie ów piłkarz.

No przeciez juz jest - Maciej Ż.

vaazon 16.01.2011 14:05

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Teqcontroller (Post 1036235)
Dudek o kur*a padłem na ryj :rotfl::rotfl::rotfl::rotfl::lol::lol::lol:

Weź zejdź na ziemie ok :-P :rotfl:

Dudek kiedyś wyraził chęć zagrania w polskiej lidze. Ma dom pod Krakowem, więc miałbym blisko do klubu :-) Nie widzę w tym nic nierealnego. Kasiory ma na dwa pokolenia, więc kokosów nie zażąda .

seba 16.01.2011 14:10

po ogladnieciu tego filmiku na youtubie wyroznia sie tam ten ich napastnik z dlugimi wlosami, wie ktos kto to ?

rozumieja sie widac dobrze.. co mu poda to wpada a jak wiadomo w pakiecie zawsze taniej ;-)

szprotson 16.01.2011 14:12

zaczynamy podkręcać atmosferę

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Wisła Kraków
Powiadamy Wam, Wasza cierpliwość zostanie wynagrodzona

westersyl 16.01.2011 14:14

Cytat:

W związku z tym ma prawo ubiegać się o polskie obywatelstwo
Zdaniem jego menagera, który jest cytowany przez jakiś tam portal, on ma już polski paszport. Było wklejane w tym temacie. Ciekawe może rzeczywiście mówi coś po polsku, chociaż wątpię.

Kamson 16.01.2011 14:14

Oficjalna na Facebooku
Cytat:

Powiadamy Wam, Wasza cierpliwość zostanie wynagrodzona

Eternit 16.01.2011 14:15

No to teraz po tym wpisie na FB dopiero się zacznie :P

tomasz_19 16.01.2011 14:17

http://www.facebook.com/pages/Wisla-Krakow/185885066281
a jednak... :D

adikos1906 16.01.2011 14:17

Aż mnie dreszcze przeszły :D Kocham takie informacje na FB :D Pozostaje czekać :D

Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 07:02.

Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl