Forum Kibiców Wisły Kraków

Forum Kibiców Wisły Kraków (https://forumwisly.pl/index.php)
-   Hyde Park (moderowane) (https://forumwisly.pl/forumdisplay.php?f=6)
-   -   Matura//Po maturze...?? (https://forumwisly.pl/showthread.php?t=2848)

wislak93 10.05.2012 19:45

Przed maturami najbardziej nastawiałem się na dobry wynik z angielskiego rozszerzonego ale przyznam, że II część mnie trochę zaskoczyła. Rozprawkę faktycznie przyjemnie się pisało, ale II część to jak dla mnie wielka niewiadoma... Myślę, że mogę mieć zarówno 40% jak i 80%...

LanceTS 10.05.2012 19:49

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Lacrima (Post 1248533)
Co do opowiadania, miałam pisać o Miśku, no ale to "przypadkiem" pokrzyżowało moje plany... :P

Przeczytałem temat i też pierwsza rzecz jaka mi przyszła na mysl to ta sytuacja.

Tematy były 3:
historia jakeigos wydarzenai sportowego, gdzie sportowiec był w niebezpieczeństwie z winy kibica
plusy i minusy tego że uczniowie mgoą sobie wybierać przedmioty w klasie maturalnej
coś tam o imprezach na polu, plusy i minusy historyczne, ale nikt tego 3 nie pisał

Ja w końcu 2 napisałem, ale pierwszy raz w zyciu pisałem po angielsku coś co miało wiięcej niż 150 słów. Do tego z gramatyki 0, bo sie nie przygotowywałem, ale z readingu troche nabije i może coś z listeningu wpadnie. Pewnie będzie 30-40, ale ja to pisałem rekreacyjnie.

Z podstawy pewnie 70-80, srednio, jesli bedzei te 80 to wraz z 94-96 z rozsz. z majcy mozna myslec o studiach.

DeadOrAlive 10.05.2012 20:46

syf i dno dna - tak po krótce można podsumować dzisiejszy dzień maturalnych przygód.

Podstawa 98% ( Jak można było zaznaczyć, że zaraził się malarią w restauracji !? O.o )

natomiast poziom rozszerzony, to totalne piekło. Piekłooo

więcej jak 60% nie będzie. Temat rozprawki nie jasny, słowotwórstwo skomplikowane, jedynie transformacje całkiem przystępne.

bercik860 10.05.2012 21:22

Na rozprawce pisałem wszystkie obtrzaskane zwroty + te związane ze szkołą, jak wagary itp. W sumie to miałem po 4 argumenty za i przeciw.

I w sumie to żal że to już koniec pisemnych. Prawda taka że straszyli straszyli przez 4 lata i jakoś ten strach nieadekwatny do tego całego eventu.

Telus 10.05.2012 23:39

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Lacrima (Post 1248529)
1.Przyznawać się, kto nie zaznaczył na rozszerzonym angielskim który temat pisał? :]
2. Co za to grozi? Uznają, czy można pożegnać się z punktami?

A trzeba bylo? ja w tym podobnie jak i w zeszlym nic nie zaznaczalem, po prostu zaczalem pisac nawet bez tematu; d

thomasson 11.05.2012 12:29

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Lacrima (Post 1248533)
Co do opowiadania, miałam pisać o Miśku, no ale to "przypadkiem" pokrzyżowało moje plany... :P

Też zastanawiałem się jak przypadkowo dałoby się wzniecić zadymę na stadionie, myślałem o kibicu przeciwnika który zaplątał się w młynie :p ale jednak spasowałem i zdecydowałem się na rozprawkę, nie było z nią tak źle ale i tak powiem jedno: pieprzony limit słów!

xdarek 11.05.2012 12:46

Jakie jeszcze mieliście tematy z ustnego angielskiego mnie to w poniedziałek czeka...

Dzideek 11.05.2012 19:04

Co za s....ysyn robił arkusze maturalne z fizyki rozszerzonej. Skrajnie łatwe zadania przeplatane skrajnie debilnymi

WiślakMyślenice 11.05.2012 19:05

Wielkie dildo w dupe dla cke za tak późny egzamin. Siedziałem jeszcze obok tak jebiącego egzaminatora, aż odniechciało mi się żyć. W pewnym momencie, po prostu jak normalny zwykły człowiek się zrzygałem w ubikacji. Na szczęście dłużej obok tego pana przebywać nie musiałem, bo dali mnie na miejsce jakiejś dziewczyny, która skończyła egzamin.

Najwidoczniej moim przeznaczeniem jest łopata i petrescu'owski hard work...

DeadOrAlive 11.05.2012 20:04

WOS - wszechwiedzący ogólnokrajowi sku*wysyni. To tak po krótce. Nie wiem, jak z fizyką, bo mam kuzyna, który twierdzi, że była do napisania.

oby tylko progi na UEK były niskie -.-

neq. 11.05.2012 20:15

troche rodupce temat maturalny ale co sadzicie ogolnie o UR i o Zarządzanie i inżynieria produkcji na UR ?

Lacrima 11.05.2012 20:55

Cytat:

Pierwotnie napisane przez DeadOrAlive (Post 1248813)
WOS - wszechwiedzący ogólnokrajowi sku*wysyni. To tak po krótce. Nie wiem, jak z fizyką, bo mam kuzyna, który twierdzi, że była do napisania.

oby tylko progi na UEK były niskie -.-

Liczę na to samo. :>
Dzisiejszy WOS był... dziwny. Niektóre zadania proste, inne tak dziwnie sformułowane, że w pierwszym momencie nawet nie wiedziałam o co chodzi. Rewelacji się niestety nie spodziewam.

scofield 11.05.2012 21:11

Zgadzam się z poprzednikami. WOS strasznie dziwny. Łatwe pytania przeplatały się z takimi, że nie wiadomo z początku o co chodzi. Przynajmniej temat pracy był ok i można było się spokojnie rozpisać. Koło 40-55 % z rozszerzenia myślę powinno być.

w0lno. 11.05.2012 21:41

Uff... dobrze, że nie tylko ja mam takie mieszane uczucia po rozszerzonym angielskim. Liczyłem na wynik oscylujący w granicach 95%, ale powiem szczerze, że nie wiem czego się spodziewać. Boję się zajrzeć w odpowiedzi, chyba poczekam na oficjalne wyniki.
Poza tym, co za patafian wymyślił, żeby maturę zacząć pisać o godzinie 9:00 a kończyć ok. 17:30? Jak dla mnie to było bardzo męczące. A pisanie 2 części egzaminu rozszerzonego to już istna katorga - nie chciało mi się już tam siedzieć, nie mówiąc o myśleniu :/

upr 11.05.2012 22:33

Cytat:

Pierwotnie napisane przez neq. (Post 1248819)
troche rodupce temat maturalny ale co sadzicie ogolnie o UR i o Zarządzanie i inżynieria produkcji na UR ?

Miałem lekcję z doradcą zawodowym, który zna oferty kilkudziesięciu uczelni. Polecał Zarządzanie i inżynierię produkcji, bowiem jest to przyszłościowy kierunek. Tylko tak jak z innymi rzeczami, sam dyplom pracy nie da. Trzeba zrobić później specjalne papiery/szkolenia = zainwestować w siebie kilka tysięcy i wtedy dobra robota się znajdzie. Mówił jednak o tym kierunku w kontekście AGH. Wiadomo, że na UR kształcą pod innym kątem...

P.e.c.h 12.05.2012 08:10

Kierunek jest ok, jak ktoś nie wie czego chce, jak chcesz być inżynierem ale matematyka nie jest Twoją mocną stroną - można zrobić ewentualnie I stopień i dalej sie konkretnie kierować.
Kierunek nie daje konkretnej wiedzy ani umiejętności - jestes gorszym menedżerem niż ludzie po samym zarządzaniu i gorszym inżynierem niż ludzie po konkretnych kierunkach.

Oczywiście, jak dorobisz kursy za pare tyś, to znajdziesz prace po każdym kierunku, ale w tym ogólnie jest kiepsko z pracą bo podaż znacząco przerosła popyt - 3x ZiIP na AGH, 1x UR, 1x UEK, 1x PK.

wislak93 12.05.2012 09:57

a jest tu ktoś kto studiuje albo zamierza studiować Informatykę Stosowaną na UEK?

LanceTS 12.05.2012 11:10

Widzę, że więcej osób chce iść na UEK. Ja celuje w finanse i rachunkowość, ale tam jest najwyższy próg a z moim angielskim może być ciężko...

LanceTS 15.05.2012 11:36

Wczoraj ustny polski. Prace pisałem sam, praktycznie od ferii, ale skończyłem w piątek dopiero. W sobote się zacząłem uczyć i dostałem za to 3/5. Pytania miałem tak banalne, że ciezko było nie odpowiedzieć. Rola róży i lisa w małym ksieciu, charakterystyka Kurtza z jądra ciemności i co wiemy o zmianach u człowieka z opowiadania borowskiego. z pytań 7/7. Ogólnie 16/20.

Ale miałem kumpla któremu w niedziele ktoś uświadomił, że ma w pon, a nie w środe tak jak myslał. Napisał coś na szybko, pouczył się 2h a jak przyszedł do szkoły to wpadł na pomysł zeby to powiedzieć całkowciei inaczej. Przeczytał jeszcze wszystkie streszczenia i improwizując dostał 12 albo 11. Najważniejsze jest mówić nawet bez sensu :)

scofield 16.05.2012 09:06

Ja wczoraj miałem ustny polski. Pracę zacząłem pisać w niedzielę, skończyłem w poniedziałek (lektury dawno przeczytane, tylko brak czasu :D ). Zdałem na 100 %. Tym samym mam już koniec matur :)

scofield 16.05.2012 09:07

A właśnie pisał ktoś historię? Ja po podstawie jestem bardzo zadowolony ;)

xanti1906 16.05.2012 10:56

Ja do historii zbyt pewny szedłem i szczerze mówiąc niewiele się uczyłem. Parę błędów, opuszczone całkiem dwa pytania (czemu sprawa włoska i ostatnie), ale ogólnie to koło 70% liczę.

Dean 16.05.2012 11:25

A miał już ktoś ustny niemiecki?

Dzideek 16.05.2012 12:16

Wielką ulgę mi czynicie pisząc takie komentarze o ustnym polskim :) Ja mam za tydzień w środę i w dalszym ciągu nie mogę się wziąć na skończenie (mam 2.5 strony). Planuje w weekend zacząć kuć na pamięć

Lacrima 16.05.2012 12:32

A propos ustnego polskiego, miał ktoś temat dotyczący języka? Jakie mieliście do niego pytania? Dotyczące jakichś zagadnień gramatycznych, konstrukcji zdań, czy bezpośrednio nawiązujące do tematu prezentacji?

wislak93 16.05.2012 13:24

ja dziś miałem temat: Język komentatorów sportowych a normy poprawnościowe. W 1 pytaniu miałem powiedzieć jakie środki językowe zauważyłem w wypowiedzi komentatorów, czym są błędy językowe, z czego wynikają i omówić czym jest instrumentacja głosowa. Tutaj trochę poległem, bo poza 1 pytaniem nie wiedziałem za bardzo co mówić. 2 pytanie dotyczące literatury, w jaki sposob przydało mi się w tworzeniu prezentacji i 3 wypowiedzi którego dziennikarza lubię słuchać najbardziej i dlaczego. Dostałem 16/20 ale stres o wiele większy niż na angielskim ;)

wojteks 16.05.2012 13:44

Jak oceniacie pisemny niemiecki? Ja tak +/- 75-80 %, a wczorajsza chemia rozszerzona 70-80 %.

w0lno. 17.05.2012 16:00

Tylko TO przychodzi mi na myśl po dzisiejszej rozszerzonej maturze z geografii.

arrosmay 17.05.2012 16:08

Cytat:

Pierwotnie napisane przez wislak93 (Post 1249988)
Dostałem 16/20 ale stres o wiele większy niż na angielskim ;)

Nieeee, angielski jest gorszy, bo nigdy nie wiesz co wylosujesz :)
Miałem dużo większy stres na ang. niż na polskim, do którego podszedłem zupełnie na luzie.
No, ale polski na 20/20 (troche sie pokłóciłem z egzaminatorką, ale na końcu mi przyznała rację i o dziwo dała mi maxa..)
27/30 ang. (też trochę pojechałem egzaminatorowi, że aż babka w komisji zaczęła się śmiać, ale pozytywny człowiek dosyć xD)

@ Mam takie samo zdanie jak Ty xD

WiślakMyślenice 17.05.2012 16:38

w0lno nie przesadzaj, nie była znowu taka trudna. Dużo kartografii, więc nie pitu pitu mi tutaj.

Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 00:52.

Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl